Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

5 Mai 2021
Vizualizari: 257
Comentează add

Senatul a adoptat o propunere de modificare a Codului de Procedură Penală.

Propunere de modificare a Codului de Procedură Penală

florin-lepadatu

Foto Arhiva/ Agerpres

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Senatul a adoptat o propunere de modificare a Codului de Procedură Penală, care ar trebui să contribui la eliminarea blocajelor la nivelul instanţelor.

Potrivit documentului, hotărârile judecătoreşti nu mai pot fi pronunţate fără să fie redactată şi motivarea.

Are detalii redactorul RRA Alina Stănuţă: Propunerea legislativă a trecut de Senat cu 89 de voturi pentru, 42 de abţineri şi un vot împotrivă. Documentul prevede că hotrârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării, iar de la încheierea procesului judecătorii au la dispoziţie în cazuri excepţionale maximum 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor. Senatorul USR-PLUS Simona Spătaru explica faptul că documentul iniţiat de PNL şi USR PLUS vine să răspundă unei urgenţe, întrucât la începutul lunii aprilie CCR a constatat că unele prevederi din Codul de Procedură Penală sunt neconstituţionale.


Simona Spătaru: Iniţierea acestui proiect de către coaliţie în colaborare cu Ministerul Justiţiei răspunde mai ales unei urgenţe: asigurarea drepturilor celor care sunt acum părţi în procesele penale şi aşteaptă un verdict de la un judecător. Dreptul la un proces echitabil înseamnă nu doar accesul la o instanţă independentă şi imparţială, ci şi într-un termen rezonabil.

În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc invoca graba cu care s-a dezbătut propunerea legislativă , dar şi unele posibile motive de neconstituţionalitate, întrucât, menţiona acesta, decizia CCR nu a fost deocamdată publicată.


Robert Cazanciuc: Fără a contesta pe fond nevoia motivării deciziilor în momentul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti, adoptarea în grabă a acestei modificări la procedură penală cu încălcarea regulamentului Senatului. Nu mai e vorba să mai facem un birou permanent pentru a sesiza Comisia juridică, ci ne-am grăbit să le facem pe toate dintr-o dată. Cine are interesul să facă acest text vulnerabil?

Propunerea legislativă merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.


Etichete senatparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live