Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

25 Februarie 2017
Vizualizari: 1154
Comentează add

Fapte reale au fost prezentate într-un mod distorsionat însoţite de teze şi prognoze absurde şi de ameninţări indirecte, constată Agenţia Mediapool.

Propagandă rusească și Fake News în campania electorală din Bulgaria

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

Foto: Arhivă.

Kremlinul se implică activ în campania electorală din Bulgaria, încercând să readucă în memoria foştilor aliaţi de la sud de Dunăre vechea colaborare dintre Sofia şi Moscova, în special aceea în domeniul militar.
 
Televiziunea "Russia Today", considerată a fi principalul canal al propagandei Moscovei în străinătate, a pus în cadrul unui vast reportaj întrebarea: "Se va apropia din nou Bulgaria de Rusia în domeniul militar"?
 
Cu acest prilej, fapte reale au fost prezentate într-un mod distorsionat însoţite de teze şi prognoze absurde şi de ameninţări indirecte, constată Agenţia Mediapool.
 
Reportajul reprezintă un amestec în treburile interne ale Bulgariei în scopul de a fi influenţată într-o direcţie antieuropeană şi anti-NATO, campanie pentru alegerile anticipate de la 26 martie. "Russia Today" îşi îndreaptă mesajul spre nostalgicii comunismului care cred că, în anii '80,
 
Armata bulgară a fost o adevarată forţă regională, iar Bulgaria a avut aliaţi de nădejde. Printre rânduri se subînţelege că Occidentul nu gândeşte binele ţării, iar Rusia o poate sancţiona, dar nu o va face, în numele tradiţionalei prietenii.
 
Canalul rus informează că, la 13 ani după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în Armata bulgară predomină armamentul sovietic. "Russia Today" speculează cu faptul că Bulgaria a fost nevoită să semneze prin intermediari cu concernul MIG un contract pentru întreţinerea avioanelor sale MIG 29. Aceasta după ce tentativa ca reparaţiile respective să fie preluate de Polonia a eşuat.
 
Moscova a profitat de dependenţa aviaţiei militare bulgare de uzinele sale şi i-a oferit condiţii avantajoase pentru a elimina concurenţa Varşoviei, exercitând totodată presiuni asupra companiei poloneze respective.
 
Canalul rus a prezentat noul preşedinte al Bulgariei, Rumen Radev, general din NATO şi absolvent a două academii militare americane, drept un politician responsabil care militează pentru colaborarea cu Rusia.
 
Se mai afirmă că, în cadrul campaniei sale electorale, Radev a lansat ideea ridicării sancţiunilor europene împotriva Rusiei.
 
Contractul cu MIG este privit drept un prim succes al noului preşedinte în domeniul militar.
 
Adevărul însă este cu totul altul (Fake News).
 
Nu Radev, ci guvernul de centru-dreapta, condus de Boiko Borisov, a fost nevoit să accepte acest contract. Radev a fost cel care a militat în favoarea variantei poloneze, notează Mediapool.

Etichete fake newsstiri falseRusiaBulgariacampania electorala din BulgariaRussia Today

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live