Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiectul Uniunea Pieţelor de Capital, în dezbatere publică

Comisia Europeană lansează în dezbatere publică proiectul numit Uniunea Pieţelor de Capital.

Articol de Costin Grigore, 15 Decembrie 2015, 10:09

Cele mai bune oferte bancare de pe continent pentru toţi europenii este ceea ce vrea să realizeze Comisia Europeană, începând de anul viitor, şi pentru a identifica barierele care există acum în calea unei astfel de pieţe unice financiare de larg consum, executivul comunitar vrea să ne cunoască părerile şi a iniţiat o nouă consultare publică.

De multe ori nu pot să fac cumpărături online de pe site-uri din alte state europene pentru că nu îmi acceptă cardul meu de credit italian.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Îmi spun că nu pot finaliza tranzacţia pentru că am un card emis în Italia.

: Eu locuiesc în Praga, dar am folosit un card belgian când am lucrat în Bruxelles. A expirat acum câteva luni şi singura soluţie ca să îl schimb a fost să mă deplasez în Bruxelles.

Sunt dificultăţi pe care le întâlnesc majoritatea europenilor atunci când caută de exemplu un credit mai avantajos, pe care îl găsesc doar într-o altă ţară decât în cea în care trăiesc.

De obicei, primesc un răspuns sec: "Nu este disponibil în statul dumneavoastră ".

Dacă aţi avut probleme similare, Uniunea Europeană vrea acum să le cunoască.

Trebuie doar să înregistraţi cu telefonul mobil un mesaj video de cel mult 30 de secunde, în care să explicaţi dificultăţile întâmpinate, apoi să îl postaţi pe Facebook, Twitter sau You Tube, cu hashtag-ul MyMoneyEU, va ajunge la executivul comunitar, sau să răspundeţi la consultarea publică lansată de Comisia Europeană pe site-ul său, la secţiunea: 'Consultări'.

Datele EUROSTAT arată că doar 3% dintre consumatori au folosit serviciile bancare într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi doar 1% din împrumuturi în Zona Euro sunt tansfrontaliere.

În plus, dobânzile şi comisioanele la cardurile de credit variază semnificativ între statele membre.

Comisia Europeană spune acum că vrea să schimbe situaţia printr-un sistem de oferte financiare care să funcţioneze pentru toţi clienţii din Uniune.

De aceea, oficialii europeni au lansat o nouă consultare publică, precum explică Jonathan Hill, comisarul pentru servicii financiare şi piaţa de capital.

Jonathan Hill: "Datele pe care le vom aduna vor determina acţiunile pe care le vom iniţia. Nu avem acum soluţii perfecte. Vom asculta ideile bune din toate părţile şi vom fi în strânsă colaborare cu statele membre, cu Parlamentul European, organizaţiile de consumatori şi de afaceri".

Măsurile care se vor lua în urma acestor consulătri, cu termen limită jumătatea lunii martie 2016, vor completa proiecte majore privind uniunea bancară şi piaţa unică, dar mai trebuie depăşite provocări legate de exemplu de reducerea şi partajarea riscurilor de creditare.