Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiectul Roşia Montană reintră în dezbatere parlamentară

Co-preşedintele USL Crin Antonescu spune că a discutat cu partenerii de la PSD şi au convenit să revină la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament.

Proiectul Roşia Montană reintră în dezbatere parlamentară
Zona exploataţiei de la Roşia Montană. Foto: Arhivă.

Articol de Cristina Grecu, 12 Septembrie 2013, 18:54

Co-preşedintele USL Crin Antonescu a anunţat, cu puţin timp în urmă, că proiectul de lege referitor la Roşia Montană reintră în dezbaterea normală a Parlamentului.

"PSD a convenit - vorbesc acum de domnul Ponta în calitate de lider PSD - să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament.

"Deci se solicită retragerea procedurii de urgenţă, comisie la care, după cum ştiţi, nu m-am opus niciodată şi care să se constituie, după retragerea procedurii de urgenţă din Senat, comisie în care să se discute proiectul respectiv, cu toate elementele lui, audiind pe toată lumea, căutând soluţii în Parlament, într-un proiect de lege", spune Crin Antonescu.

Liderul liberal a discutat subiectul joi după amiază cu premierul Victor Ponta, transmite redactorul Radio Romania Alexandra Cristea.

Co-preşedintele USL, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat după întâlnire că el nu s-a opus niciodată dezbaterii proiectului Roşia Montană în Parlament.

El a precizat că, după ce la începutul săptămânii se convenise asupra unei proceduri de urgenţă, în urma căreia urma proiectul să fie respins, era firească anularea comisiei speciale pe acest subiect.

El a reafirmat, în numele PNL, că proiectul nu prezintă suficiente garanţii pentru ca Parlamentul să asume ceea ce Guvernul nu poate sau nu vrea să asume.

De aceea, mai spunea Crin Antonescu, săptămâna viitoare se va constitui comisia specială Roşia Montană, unde se vor dezbate toate problemele legate de acest caz şi implicaţiile care decurg din acest proiect.

Antonescu a făcut, de asemenea, un apel la protestatarii care sunt fie pro Roşia Montană, fie împotriva acestui proiect, să renunţe la formele extreme de protest şi să vină la masa dialogului, pentru că - spunea el - numai aşa se vor găsi soluţii în acest caz.

Mai trebuie spus că premierul Victor Ponta, co-preşedinte al USL, a plecat de la reuniunea conducerii Uniunii fără să facă vreo declaraţie.

Dificultăţi în cazul unui litigiu

Reintrarea proiectul de lege referitor la Roşia Montană în dezbaterea normală a Parlamentului intervine după ce atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, au avertizat că statul român va fi pus în dificultate în cazul unui litigiu cu compania canadiană Gabriel Resources.

Miercuri, şeful companiei, Jonathan Henry a ameninţat cu un proces de 4 miliarde de dolari daune, dar a revenit asupra declaraţiei, spunând ulterior că aşteaptă decizia Parlamentului român.

Spre deosebire de premier, ministrul Şova a spus că el ar vota în Parlament proiectul de lege, pe care, de altfel, l-a iniţiat şi care reglementează exploatarea aurului de la Roşia Montană.

Reporterul Radio Romania Alina Stănuţă transmite ca ministrul Dan Şova spune că firma Gold Corporation poate emite pretenţii la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, dacă proiectul de lege privind Roşia Montană nu trece de parlament.

"Nici nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar în mod evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze această investiţie, ne vor acţiona în instanţele internaţionale fie la Washington, fie la Viena, fie în Olanda, pe încălcarea convenţiilor de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întâmpla.

"Nu vom avea o poziţie uşoară, oricum. Nu, nu pot emite orice fel de pretenţii. Pretenţiile trebuie să fie cuantificate şi se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe beneficiul care poate fi demonstrat, conform unui business plan atestat de un auditor extern independent", spune Dan Şova.

Daune şi cheltuieli de ecologizare

Dan Şova a explicat că suma de 2 miliarde de dolari rezultă din cei 550 de milioane de dolari investiţi deja de firma canadiană, la care se adaugă profitul estimat de 1,5 miliarde de dolari.

În plus, România va fi obligată să plătească 500 de milioane de euro pentru ecologizarea zonei, dacă proiectul nu se va realiza, a declarat şi premierul Victor Ponta.

Acesta a adăugat că proiectul de lege privind Roşia Montană a fost avizat de ministrul mediului Rovana Plumb, iar acordul de mediu va fi eliberat dacă legea va fi adoptată, Victor Ponta precizând că a existat o confuzie între avizul emis pe proiect şi acordul de mediu.

Pe de altă parte, ministrul Dan Şova a spus că firma canadiană are dreptul de exploatare la Roşia Montană semnat din 1999.

"Această lege nu dă dreptul de exploatare, cum greşit s-a reţinut. Dreptul de exploatare este dat din 1999. Această lege, dacă nu trece, nu trimite pe Gabriel Resources acasă, dacă nu vrea să plece; rămâne pe loc.

"Deci va fi opţiunea investitorului dacă va da în judecată statul român sau va rămâne în continuare să se lupte cu statul român, dar până în 2019 şi în continuare, dacă vor dori, nu-i putem da afară, conform licenţei semnate în 1999 de domnul Berceanu", spune Dan Şova

El a mai declarat că ar vota în favoarea proiectului minier de exploatare de la Roşia Montană în Parlament, în cazul în care decizia nu ar fi una politică, ci ar rămâne la latitudinea fiecărui parlamentar.

Mitinguri pro si contra

Cei 22 de mineri care s-au blocat ieri în mina de la Roşia Montană continuă protestul faţă de intenţia Parlamentului de a respinge proiectul de minerit.

Corespondentul RRA Mihai Bantea a stat de vorbă cu liderul sindical Cristian Albu.

Cristian Albu: Oamenii sunt hotărâţi să rămână acolo. Până nu vine aici principalul vinovat - ei consideră că principalul vinovat de situaţia creată este domnul Crin Antonescu. Ei solicită ca domnul Crin Antonescu să vină la faţa locului, să discute cu ei şi să vadă ce s-a întâmplat, de ce de săptămâna trecută până acum situaţia proiectului minier a luat alată întorsătură.

Reporter: Am văzut că şi la suprafaţă s-a format un miting, care era programat iniţial în centrul istoric al comunei. V-aţi mutat aici doar din solidaritate?

Cristian Albu: Da. De ieri avem autorizată o adunare publică în centrul istoric al Roşiei Montane. Acolo ne strânsesem în jur de 500 de persoane. În momentul în care ortaci au auzit că ortacii lor s-au blocat în subteran, au hotărât spontan să se adune în faţă la gura minei şi să fie solidari cu ei.

Reporter: În ce stare se află ei acum?

Cristian Albu: Dimineaţă am intrat cu o echipă medicală. Starea lor de sănătate este, în general, bună, ei sunt foarte obosiţi, puţin tensiunea scăzută. Acum, după-amiază a mai intrat şi o echipă de medicina muncii, să le verifice starea de sănătate, dar ei sunt determinaţi şi nu vor să iasă de acolo. Mai mult de atât, au zis că de sâmbătă, dacă nu vine nimeni pâna sâmbătă, vor recurge şi la soluţia extremă de a intra în greva foamei în subteran.

Pe de altă parte, în zonă a avut loc un alt protest al celor care nu doresc să înceapă exploatarea minieră.

În Munţii Apuseni s-au desfăşurat două manifestaţii: una la Roşia Montană, pentru redeschiderea mineritului, care s-a desfăşurat după acelaşi tipar ca şi cea de ieri - 22 de oameni în mina Cătălina, aproximativ 300 la suprafaţă; în acelaşi timp, în oraşul Câmpeni, la câţiva kilometri de Roşia Montană, a avut loc luni, în jurul orei 15:00, un miting spontan al celor care protestează împotriva proiectului.

Ei nu doresc redeschiderea mineritului de la Roşia Montană.

Nu au fost foarte mulţi, aproximativ 100 de oameni, iar mitingul a durat un pic mai mult de o oră.

Cei mai mulţi protestatari se tem de pericolele de mediu.

Ei consideră că o astfel de exploatare ar duce la poluarea zonei şi doresc soluţii alternative.

Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente
România 19 Aprilie 2024, 16:49

Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente

Magazinele îşi invită clienţii să doneze alimente neperisabile pentru copiii din centrele de zi şi de plasament, pentru...

Peste o mie de magazine din marile oraşe din România participă la Colecta Naţională de Alimente
Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
România 19 Aprilie 2024, 15:43

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei

Săptămâna viitoare va înscrie la Biroul Electoral şi lista pentru Consiliul General, pentru că aşteaptă eventuale negocieri...

Cristian Popescu Piedone şi-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei
Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
România 19 Aprilie 2024, 14:46

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată

Reparaţiile sunt parte a proiectului "Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a staţiunii Băile...

Refacerea podului de piatră din Băile Herculane a fost recepționată
Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
România 19 Aprilie 2024, 14:07

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța

În cele patru zile ale vizitei premierului Marcel Ciolacu în Orientul Mijlociu, discuțiile cu oficialii din Qatar și...

Marcel Ciolacu: Dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța
Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
România 19 Aprilie 2024, 13:42

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport

Ziua Circului se sărbătorește în toată lumea între 14 și 20 aprilie.

Ziua Mondială a Circului, sărbătorită la Aeroport
Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
România 19 Aprilie 2024, 13:41

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit în multe ferme din țară, unde campania de semănat s-a...

Valul de precipitații din aceste zile a venit la momentul potrivit pentru agricultură
Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
România 19 Aprilie 2024, 12:23

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române

Unităţile militare din toată ţara vor organiza o serie de manifestări destinate publicului, începând de sâmbătă şi până...

Manifestări dedicate Zilei Forţelor Terestre Române
Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă
România 19 Aprilie 2024, 10:17

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă, atrage atenția președintele Alianței Pacienților Cronici din...

Situația pacienților cu boli cronice este tot mai gravă