Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 19 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mira Mânzală

27 Ianuarie 2010
Vizualizari: 1576
Comentează add

Mihai Şeitan a anunţat că după intrarea legii în vigoare toate pensiile vor fi recalculate.

Proiectul legii pensiilor, lansat în dezbatere publică

mira-manzala

Foto: Mediafax

Proiectul Legii pensiilor, agreat de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană a fost lansat astăzi în dezbatere publică pentru 10 zile.

Cea mai importantă noutate pe care o conţine proiectul Legii pensiilor în variantă modificată, lansată astăzi în dezabatere publică, este aceea că toate persoanele care realizează un venit profesional vor fi obligate să contribuie la sistemul de asigurări sociale.

Printre acestea, persoanele fizice autorizate şi cei care lucrează pe baza unor convenţii civile.

Invitat al emisiunii "Dezbaterea zilei" de la Radio România Actualităţi, ministrul muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că după intrarea legii în vigoare toate pensiile vor fi recalculate şi a enumerat principiile pe care se întemeiază noul proiect.

"Important este în sistemul acesta că el este obligatoriu, deci toate persoanele care fac un venit  profesional sunt obligate să participe în acest sistem", a declarat Mihai Şeitan.

Acesta a adăugat că elementul de bază la sistemul acesta este existenţa unei contribuţii pe care o plăteşte angajatul, angajatorul sau numai angajatul singur dacă e pe cont propriu.

"Problema de fond a acestui sistem este să reintegreze toate sistemele care s-au rupt din sistemul public de pensii şi şi-au creat sisteme speciale şi care au cu totul alt tratament şi care creează discriminări între diversele categorii sociale", a mai spus Ministrul Muncii

Potrivit acestuia, persoanele care realizează un venit ce depăşeşte 5 salarii medii pe economie vor putea contribui pentru restul sumei încasate la un sistem privat de asigurări sociale pentru a nu mai exista pensii foarte mari, aşa cum se întâmplă în prezent..

Mihai Şeitan, a mai precizat că vor fi excluşi de la plata asigurărilor sociale obligatorii doar avocaţii şi membrii a două culte religioase care au în prezent propriul sistem de pensii.


Etichete Ministrul MunciiMihai Şeitanpensiilegesistem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live