Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corina Negrea

26 Octombrie 2019
Vizualizari: 972
Comentează add

La Washington s-a desfăşurat conferinţa "Ce aşteaptă comunitatea cercetătorilor şi cea de business de la cel mai puternic laser din lume"

Proiectul ELI este o oportunitate uriaşă pentru cercetătorii americani

corina-negrea

  Foto: eli-np.ro   

La Washington un puternic think-tank, Institutul Hudson, împreună cu Centrul de Cercetare ELI-NP, a organizat conferinţa "Ce aşteaptă comunitatea cercetătorilor şi cea de business de la cel mai puternic laser din lume". În deschiderea manifestării au vorbit ambasadorul României la Washington şi cel al Statelor Unite la Bucureşti. Şi-au manifestat interesul şi au participat reprezentanţi ai Departamentului de Stat, ai Departamentului pentru Energie, cei ai Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă, unul dintre principalii finanţatori ai cercetării în Statele Unite. Au participat cercetători români şi americani, reprezentanţi ai unor universităţi americane şi firme de consultanţă.

Proiectul ELI este o oportunitate uriaşă pentru cercetătorii americani - spunea, joi, la conferinţa găzduită de Institutul Hudson din Washington, Moshe Gai, profesor doctor la Universitatea din Connecticut.   

Moshe Gai: "În ştiinţă nu este comună o investiţiei de un miliard de euro. O astfel de investiţie aici în Statele Unite ar fi aproape imposibilă. Şi totuşi Europa, UE, a făcut-o".   

Reporter: Este, deci, mai bogată, mai înţeleaptă? - l-am întrebat pe profesorul Robert Cauble, directorul infrastructurii laser Jupiter, Directoratul de Ştiinţe fizice şi Ştiinţele Vieţii din cadrul Laboratorului Naţional Lawrence Livermore din Statele Unite. 

Robert Cauble: "Nu, pur şi simplu Europa a avut curaj să facă acest pas mare pe care Statele Unite nu l-au făcut încă, anume acela de a face o investiţie cu adevărat uriaşă, într-o infrastructură laser de foarte mare intensitate. A fost, însă, şi o cale foarte bună de a aduce laolaltă estul şi vestul din punct de vedere financiar, pentru că sunt investiţii din ambele părţi, iar asta serveşte foarte bine scopurilor societale". 

Din această perspectivă, şi nu numai, fireşte, este interesant proiectul ELI şi pentru comunitatea oamenilor de afaceri. 

Nadia Crişan, consilier strategii pentru afaceri globale în cadrul McGuireWoods Consulting: "Componenta de cercetare-dezvoltare pe care proiectul ELI de la Măgurele o prezintă este una deosebit de importantă din perspectiva inovării, din perspectiva înţelegerii pe care companiile private doresc să o aibă asupra informaţiilor noi din ştiinţă şi dezvoltare pe care acesta le aduce.

De aceea, companii, precum cele din domeniul: sănătăţii, cercetării medicale, biotehnologiei, aerospaţial şi apărare au un interes deosebit în a afla lucruri pe care fără laserul de la Măgurele nu le pot afla.

De aceea mi se pare important ca managementul proiectului ELI Măgurele să dezvolte o strategie internaţională de atragere a companiilor private care pot petrece timp pentru a face cercetare şi dezvoltare la Măgurele, astfel încât aceste informaţii pe care le obţin să poată fi folosite în dezvoltarea de tehnologii noi, în dezvoltarea de tratamente noi şi aici mă refer în mod special la oncologie, în dezvoltarea de soluţii noi în domeniul apărării şi în domeniul aerospaţial, şi de ce nu, în alte domenii care la acest moment ar putea fi necunoscute"


Etichete ELIHudsonlaserMoshe Gai,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live