Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

12 Mai 2020
Vizualizari: 655
Comentează add

Proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă, dezbătut la Senat

amalia-bojescu

    Foto Arhivă/ Agerpres

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 mai, ora 19:03:30) - "Radiojurnal" - Realizator: Cristina Grecu - Reporter: Amalia Bojescu
Realizator: Proiectul de lege privind reglementarea stării de alertă propus de guvern a fost amendat masiv de Comisia juridică a Senatului. Social-democrații spun că noua formă respectă drepturile românilor, în timp ce liberalii au anunțat că se vor obține de la vot, întrucât documentul nu mai permite adoptarea măsurilor de protecție a populației de noul coronavirus. Amalia Bojescu a urmărit dezbaterile din plenul Senatului și vin acum cu mai multe informații.
 
Reporter: Comisia juridică a Senatului a modificat aproape toate articolele din proiectul de lege înaintat de guvern. Între acestea, starea de alertă nu poate depăși 30 de zile, iar măsura trebuie încuviințată de Parlament în termen de trei zile, și nu de guvern, prin ordonanță de urgență. De asemenea, au fost eliminate articolele care reglementau activitatea administrației publice, măsuri contestate de majoritatea formațiunilor politice.
 
Șerban Nicolae, senator PSD: Am eliminat posibilitatea ca restricționarea drepturilor și libertăților constituționale să se facă la ordinul unor funcționari prin decret prezidențial sau prin ordonanță militară. Am eliminat dispozițiile discriminatorii cu privire la cetățenii români în funcție de vârstă. Am eliminat posibilitatea de a fi dați afară oameni din posturi ocupate prin concurs pentru a fi puși politrucii cu carnet de partid sau persoane foarte intim apropiate de liderii PNL. Măsurile se iau în interesul românilor și atunci nu pot fi transformate în sursă de abuz.
 
Reporter: Liberalii nu sunt de acord cu noua variantă a legii. Senatorul PNL Iuliana Scântei declara în timpul dezbaterilor că modificările aduse nu mai permit adoptarea măsurilor de protecție a cetățenilor.
 
Iuliana Scântei: Din păcate, ați decapitat această lege. Românii trebuie să știe că, din 15 mai, în formă aceasta a legii, nu vor putea să beneficieze de protecția pe care au avut-o pe durata stării de urgență și, din păcate, nici restricțiile și celelalte măsuri nu vor putea fi luate. Pentru aceste motive, noi considerând că proiectul este prost redactat, neconstituțional și nu asigură o protecție eficientă a cetățenilor români în fața pandemiei COVID-19. Grupul parlamentar al PNL din Senat se va abține.
 
Reporter: UDMR a adus mai multe amendamente care au fost acceptate, parlamentarii Uniunii declarând că vor vota în favoarea proiectului de lege modificat. În schimb, ALDE şi Pro România au anunțat că votează împotriva, pentru că legea, deși modificată, nu prezintă suficiente garanţii împotriva abuzurilor. Nici USR nu votează proiectul de legea amendat. În timpul dezbaterilor a fost criticat modul în care acest proiect de lege a intrat în dezbaterea parlamentară în procedură de urgență.
 
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, spunea că din cauza incompetenței guvernului PNL s-a ajuns la acest haos, deși au avut la dispoziție trei săptămâni în care puteau redacta acest proiect de lege. Şeful Senatului a dat asigurări că proiectul de lege va fi votat, urmând și Camera Deputaților să se mobilizeze, însă, atrage atenția Robert Cazanciuc, în ciuda eforturilor legislativului, vor rămâne trei zile în care nu se vor aplica măsuri de protecție și restricție. La Senat, procedura de vot este în desfășurare. 
 
(PH)

Etichete Senatdezbatereproiectul de lege privind reglementarea stării de alertă(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live