Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Marţi, 31 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 Decembrie 2017
Vizualizari: 481
Comentează add

Proiectul de lege privind funcţionarea CSM va fi votat, joi, după ce, miercuri , în plenul Senatului a avut loc o primă parte a dezbaterii pe articole.

Proiectul de lege privind funcţionarea CSM va fi votat joi

radiojurnal

 

Proiectul de lege privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii va fi votat, mâine, după ce, astăzi, în plenul Senatului a avut loc o primă parte a dezbaterii pe articole.

Au fost şi astăzi discuţii tensionate, după cum relatează redactorul RRA, Alina Stănuţă.

Reporter: Cu 80 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege care modifică organizarea judiciară a trecut de plenul Senatului. Dezbaterile au debutat cu solicitarea opoziţiei de eliminare de pe ordinea de zi a celor două acte normative care privesc legile justiţiei, reprezentanţii PNL, PMP şi USR, arătând că modificările aduse nu sunt îndeajuns analizate, iar raportul a fost distribuit în această dimineaţă.

După ce prin vot s-a respins solicitarea, de la microfonul central au început dezbaterile, timp în care mai mulţi deputaţi USR încercau să intre în sala de plen a Senatului pentru a-şi susţine amendamentele, spuneau ei. După ce accesul le-a fost interzis de către personalul care asigură ordinea, aceştia au urcat în balconul rezervat presei pentru a asista la lucrările plenului şi ulterior s-au retras la Camera Deputaţilor.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, senatorul social democrat Şerban Nicolae a explicat că se impunea modificarea legii privind organizarea judiciară, care a fost iniţiată în urmă cu 13 ani.

Şerban Nicolae: Constituţia României spune că justiţia se realizează de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelate instanţe de judecată, organizate potrivit legii. Parchetele nu fac parte din realizarea justiţiei. Contribuie la înfăptuirea justiţiei, dar justiţia se realizează prin instanţele de judecată. Aceste lucruri trebuie clarificate în legea privind organizarea judiciară, pentru că, din păcate, ele au fost confundate.

Reporter: Din opoziţie, senatorul PNL Iulia Scântei a criticat modalitatea prin care puterea a promovat modificările aduse legilor justiţiei.

Iulia Scântei: Aţi creat premise care pun în pericol independenţa sistemului judiciar, aţi ignorat în mod voit că independenţa sistemului judiciar nu este un privilegiu al unei  categorii profesionale, ci o garanţie că drepturile şi libertăţile noastre ca cetăţeni, deci şi ale dumneavoastre sunt apărate, iar încălcarea acestei independenţe şi punerea justiţiei sub un comntrol politic direct sau indirect reprezintă un pericol pentru democraţie, pentru existenţa statului de drept, dar şi pentru existenţa şi funcţionarea celorlalte puteri ale statului, deci inclusiv şi a Parlamentului.

Reporter: Cea mai controversată modificare adusă legii prevede înfiinţarea secţiei de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va putea investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.


Etichete CSMSenatdezbatere pe articolevot

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live