Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

13 Iulie 2020
Vizualizari: 397
Comentează add

Proiectul de lege care reglementează carantina și izolarea, din nou în dezbaterea Senatului.

Proiectul de lege care reglementează carantina și izolarea

florin-lepadatu

Foto: cdep.ro

Proiectul de lege care reglementează carantina și izolarea persoanelor în situații deosebite de risc epidemiologic va fi din nou luni în atenția Senatului, după ce lucrările din Comisia juridică s-au oprit acum două zile.

Au fost depuse peste 100 de amendamente, iar la dezbaterile din comisie a participat și secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

Proiectul ar putea intra luni și în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional.

Reporterul RRA Alina Stănuță explică: "Senatorii din Comisia juridică se reunesc în această dimineață pentru a relua dezbaterile la proiectul de lege înaintat de guvern.

După ce vineri au dezbătut peste opt ore documentul, sâmbătă dimineață senatorul PSD Robert Cazanciuc a solicitat amânarea dezbaterilor pentru a primi un punct de vedere din partea Guvernului și a Ministerului Justiției referitor la internarea obligatorie a persoanelor infectate și detașarea medicilor.

Aceste măsuri au îngrijorat cetățeni, iar social-democrații vor un răspuns clar, astfel încât reglementările legislative să nu încalce drepturile individuale și să fie armonizate cu practica europeană, mai spunea Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc: "Noi trebuie să le explicăm oamneilor că în situaţie de risc trebuie să luăm anumite măsuri.

Dar legea trebuie să fie o lege clară, uşor de aplicat, uşor de înţeles.

O lege proastă nu protejează pe nimeni, pune în pericol pe toată lumea."

Liberalii nu au fost de acord cu propunerea de amânare a dezbaterii legii.

Senatoarea PNL Lulia Scântei menţiona că această decizie va avea implicaţii asupra sănătăţii cetăţenilor.

Iulia Scântei: "Avem pacienţi confirmaţi care pe propria semnătură refuză internarea și sunt liberi și vreau să se înțeleagă că noi ne asumăm ca, nedând un vot, nefinalizând dezbaterea, întârziem și vom permite, practic, circulația liberă a unor persoane care sunt bolnave și punerea în pericol a vieții și sănătății tuturor."

Prezent la discuții, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat sublinia că există solicitări de externare din spitale, inclusiv de la pacienții simptomatici.

În legătură cu internarea obligatorie propusă în lege, el a dat exemplul Franței, unde există internarea temporară, pentru protejarea sănătății publice.

În privința detașării medicilor, secretarul de stat a precizat că situația diferă de la o țară la alta, adăugând că în România este nevoie de o asemenea reglementare întrucât ne confruntăm cu un deficit major de personal medical.

Votul în plenul Senatului pe această lege ar putea avea loc în această după-amiază."


Etichete parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live