Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Ştirile dimineţii * Meteo * Sport Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

8 Februarie 2019
Vizualizari: 342
Comentează add

Proiectul de buget va fi prezentat în şedinţa de guvern

petruta-obrejan

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Foto: gov.ro.

Bugetul de stat va fi prezentat în şedinţa de guvern de astăzi, pentru adoptare.

Anunţul a fost făcut de ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, care a precizat că documentul prevede creşteri importante de fonduri în investiţii, sănătate şi educaţie.

Proiectul bugetar are în vedere un produs intern brut de 1,02 miliarde lei, o creştere economică cu 1,5% mai mare fată de 2018,  o inflţie de 2,8% şi o rată a şomajului de 3,2 procente. De asemenea, nivelul datoriei guvernamentale este estimat că, în perioada 2019 - 2021, se va situa sub 40% din produsul intern brut, nivel inferior plafonului de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

În ceea ce priveşte veniturile bugetare, acestea ar trebui să se cifreze la peste 341 miliarde lei. Cei mai mulţi bani ar urma să provină din contributiile de asigurări sociale - 11,3%, TVA - 6,8%, dar şi din accize şi impozite pe salarii şi venituri. Cheltuielile bugetare reprezintă aproape 36% din PIB. Se apreciază că cele mai mari chletuieli vor fi direcţionate spre asistenţa socială, cheltuielile de personal, bunuri şi servicii.

Potrivit ministrului de finanţe Eugen Teodorovici, proiectul bugetar cuprinde o serie de noutăţi.

Eugen Teodorovici: Ministrul de finanţe va fi cel care efectiv va analiza fiecare solicitare din partea unui ordonator principal de credite, atunci când se solicită deschideri pentru credite de angajament şi de plăţi. Adică, fiecare cheltuială va fi analizată, se justifică rămâne, nu se justifică, este tăiată. Amenzi dacă nu se respectă de către acele ministere sau agenţii acest lucru, atunci amenzile pot varia între 50 şi 100.000 de lei pe fiecare ordonator principal de credite.

Şi în bugetul din acest an, Apărarea va beneficia de 2% din produsul intern brut, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO. Şi bugetele locale vor primi alocări consistente, iar majorarea pensiilor cu 15 procente din luna septembrie a acestui an se regăseşte şi ea cuprinsă în proiectul bugetar.

Adoptarea proiectului de buget nu figurează pe agenda şedinţei de guvern de astăzi, dar premierul Viorica Dăncilă a precizat aseară, la un post de televiziune, că acesta va fi inclus pe lista suplimentară./aionescu

 


Etichete bugetproiectguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live