Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

9 Februarie 2019
Vizualizari: 624
Comentează add

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul acesta urmează să fie votate vinerea viitoare în Parlament.

Proiectul de buget urmează să fie votat în Parlament

alina-bordeiasu

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul acesta urmează să fie votate vinerea viitoare în Parlament, potrivit calendarului stabilit astăzi de conducerea legislativului.

Parlamentarii pot depune amendamente la proiect până luni la ora 12:00, urmând ca tot luni, de la ora 15:00, să înceapă discuţiile în comisiile de specialitate pentru avize. De miercuri până vineri vor avea loc în plenul reunit dezbaterile asupra documentului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, spunea că programul va fi cu siguranţă respectat. Referitor la proiectul de buget el preciza că au fost alocaţi bani în domeniile unde chiar era nevoie.

Călin Popescu-Tăriceanu: În ultimii ani, din păcate şi probabil datorită legilor greoaie privitoare la achiziţiile publice, la fiecare sfârtşit de an constatăm că sumele care sunt alocate pentru diferite capitole de cheltueli, cu precădere cele pentru investiţii, nu se cheltuiesc. Este o problemă cu care ne confruntăm, este şi probabil o deficienţă a legii, dar şi o deficienţă a modului în care se organizează instituţiile administraţiei centrale, şi din acest motiv rămânem fără bani, aşa încât, dacă nu cheltuim toţi banii, la ce folos să punem bani în plus? 

Opoziţia este nemulţumită de timpul scurt alocat depunerii amendamentelor, în condiţiile în care, spunea liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan, liberalii nu au văzut bugetul în forma sa fnală.

De asemenea, PNL susţine că bugetul de stat va fi dezbătut în condiţii de neconstituţionalitate, întrucât alte legi importante în strânsă legătură cu bugetul nu au trecut de parlament. Este vorba, spunea ea, de legea privind parametrii fiscal-bugetari şi de legea privind finanţele publice locale. 

Raluca Turcan: Partidul Naţional Liberal îşi doreşte un buget de dezvoltare pentru România cât mai rapid, dar în condiţii de constituţionalitate, şi, din nefericire, avem informaţii tot mai consistente că cei din PSD şi ALDE, în mod voit, au transmis bugetul în condiţii de neconstituţionalitate, tocmai pentru a amâna votul, dezbaterea bugetului şi intrarea în aplicare a bugetului, pentru a mai câştiga timp în privinţa cheltuielilor pe care trebuie să şi le asume. 

USR spunea de asemenea că bugetul se adoptă pe ''repede înainte'' şi susţinea că nu a văzut încă cifrele finale, pentru a putea formula amendamente.

Potrivit Ministerului Finanţelor, proiectul de buget se bazează pe o creştere economică de 5,5%, iar deficitul bugetar a fost stabilit la 2,5% din PIB.


Etichete bugetvotparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live