Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

1 Februarie 2019
Vizualizari: 530
Comentează add

Proiectul de buget pe 2019, publicat de Ministerul Finanţelor, este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei și o creştere economică de 5,5 %.

Proiectul de buget pe 2019 a fost publicat de Ministerul Finanţelor

iulian-olescu

 

Proiectul de buget pe 2019, publicat de Ministerul Finanţelor, este construit pe un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei, o creştere economică de 5,5 % şi un deficit de aproximativ 2,55%.

Inflaţia medie anuală a fost estimată la 2,8%. Bani mai mulţi ar urma să fie alocaţi pentru investiţii, Sănătate şi Educaţie.

În buget este prevăzută şi o nouă majorare a pensiilor din toamna acestui an.

Apărarea primeşte 2% din Produsul Intern Brut ca urmare a angajamentelor asumate faţă de NATO.

O diminuare a fondurilor ar urma fie făcută la ministerele Mediului de Afaceri, Comunicaţiilor şi Energie.

Veniturile bugetului general consolidat, proiectate pentru 2019, sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuţiile de asigurări sociale, TVA, accize, impozit pe salarii şi pe venit.

Cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul în curs sunt estimate la 367,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB. Cele mai mari ponderi în Produsul Intern Brut le au cheltuielile cu asistenţa socială, cheltuielile de personal şi cheltuielile cu investiţiile.

Conform Executivului, principalele obiective ale bugetului pe anul 2019 sunt susţinerea investiţiilor publice, prin alocarea a 46,8 miliarde de lei, Sănatatea - suma alocată acestui domeniu fiind majorată cu aproximativ 5 miliarde de lei faţă de 2018, ceea ce înseamnă o creştere de 12%  atât în bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi în cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, şi Educaţia, care a primit suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul trecut, circa 9,8 miliarde de lei, reprezentând o majorare de 47%, pentru acoperirea creşterilor salariale şi pentru investiţii. În bugetul pentru anul 2019 a fost prevăzută şi alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO, au fost asigurate sumele necesare pentru majorarea cu 15% a pensiilor începând cu luna septembrie şi s-a alocat în bugetele instituţiilor publice suma de 318,8 milioane de lei pentru finanţarea acţiunilor aferente preşedinţei Consiliului UE.

Ministerele pentru Mediul de Afaceri, Comunicaţii şi Energie au alocate sume mai mici faţă de 2018.

 


Etichete Proiectul de buget pe 2019Ministerul Finanţelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live