Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

28 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1552
Comentează add

Bugetul e construit în baza unui deficit de aproape două procente din produsul intern brut, cheltuielile estimate fiind mai mari cu 11 miliarde de lei decât veniturile.

Proiectul de buget pe 2012, în parlament

alexandra-cristea

Parlamentul României. Foto: Agerpres.

Timp de o săptămână, deputaţii şi senatorii sunt aşteptaţi să propună amendamente la proiectul bugetului de stat, după ce, în fine, documentul propus de executiv a ajuns în parlament.

Un buget prudent, după cum l-a caracterizat premierul Emil Boc, şi care probabil că nu mulţumeşte pe nimeni, indiferent de poziţionarea faţă de actul de guvernare.

Bugetul e construit în baza unui deficit de aproape două procente din produsul intern brut, cheltuielile estimate fiind mai mari cu 11 miliarde de lei decât veniturile.

Cât priveşte opoziţia, reprezentanţii USL spun că au în vedere 10 obiecţii, între care reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi a taxei pe valoarea adăugată şi folosirea fondului de rezervă aflat la dispoziţia guvernului doar în situaţii de urgenţă.

În fine, după amendamente urmează o dezbatere în comisiile de specialitate, iar din 12 decembrie ar trebui să înceapă dezbaterile în plenul parlamentului.

Premierul Emil Boc spunea că în elaborarea celor două proiecte cuvântul de ordine a fost "prudenţă".

De aceea, forma propusă de executiv nu prevede majorări de salarii sau pensii în acest moment.

Situaţia s-ar putea schimba în cazul unei evoluţii pozitive a economiei, ceea ce ar însemna o creştere a fondurilor de salarii cu 4,5%, spune Emil Boc.

"Pe acest fond european extrem de instabil, România vine cu un buget prudent, dar care conservă ceea ce avem şi ne pune la adăpost de vreme rea. Lucrurile nu arată bine deloc în Europa şi de aceea apelul nostru la prudenţă este mai bine-venit decât niciodată", a declarat Emil Boc. 

Amendamentele opoziţiei

Opoziţia va susţine o serie de 10 amendamente referitoare, între altele, la scăderea CAS cu cinci puncte procentuale, un plan multianual de reducere a TVA, la scăderea fondurilor de cofinanţare, dar şi la programul pentru agricultură privind TVA şi returnarea acestuia la producători.

Copreşedintele USL, Victor Ponta, declara că pe lângă aceste amendamente vor mai fi încă cel puţin două; primul referitor la revenirea la cotele care sunt alocate autorităţilor locale din taxe şi impozite; cel de-al doilea susţine mutarea bugetului alocat justiţiei de la minister la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"Dacă cei de la guvernare nu le vor, până la urmă, îşi asumă această răspundere. Dar trebuie să aibă ţara un buget, chiar dacă este, din păcate, construit într-un mod nerealist şi într-un mod în care ştim sigur doar că, aşa cum e construit bugetul acum, ne va fi mai rău la anul. Asta ştim sigur. În rest, nimic altceva nu ştim sigur. Încasările prevăzute previzionate în buget, cu 10 miliarde în plus de la TVA, sunt absolut nerealiste", a declarat Victor Ponta. 

Totodată, opoziţia va mai susţine şi o serie de amendamente care să rezolve punctual probleme ale administraţiei locale din colegiile parlamentarilor USL.

Proiectul de buget pentru anul viitor trebuia transmis parlamentului de către executiv până la 15 octombrie, însă guvernul a aşteptat finalizarea negocierilor din toamna aceasta cu FMI şi prezentarea de către Comisia Europeană a prognozei de creştere economică pentru 2012.


Etichete bugetparlamentproiectopoziţieEmil Boc

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live