Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NUMAI MUZICA Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

11 Februarie 2019
Vizualizari: 343
Comentează add

Guvernul şi-a stabilit ca priorităţi sănătatea, educaţia şi investiţiile.

Proiectul de buget pe 2019 "este unul echilibrat"

petruta-obrejan

Romanian Prime Minister Viorica Dăncilă. Photo: Agerpres.

Bugetul pe acest an este construit pe o creştere economică de 5,5%, un deficit de 2,55% şi un Produs Intern Brut de peste o mie de miliarde de lei.

Guvernul şi-a stabilit ca priorităţi sănătatea, educaţia şi investiţiile.

Premierul Viorica Dăncilă consideră că proiectul bugetar pe 2019 este unul echilibrat care sprijină politicile sociale şi cele de dezvoltare. Mai mult, el include creşterile salariale şi de pensii anunţate deja.

Viorica Dăncilă:  Pentru prima dată valoarea Produsului Intern Brut va depăşi suma de o mie de miliarde de lei. Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB. Asigurăm finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor din sistemul public, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale. Continuăm creşterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.

Prin acest proiect, sănătatea primeşte în plus, faţă de 2018, şase miliarde lei; educaţia - 9,8 miliarde, în timp ce spre investiţii şi transporturi se vor îndrepta peste 21,4 miliarde lei. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, crede că trebuie luate măusri radicale pentru eliminarea piedicilor din sistemul investiţional.

Eugen Teodorovici: Sensul de a schimba, simplifica acele piedici care tot timpul au fost invocate, că vorbim de achiziţie publice, că vorbim de modul în care se acordă autorizaţii, permise, acorduri, tot ce s-a invocat ca fiind un impediment în a avea investiţii realizate, trebuie să fie efectiv analizat şi imediat schimbat şi în sensul de a se simplifica.

După dezbatarea şi adoptarea în plenul Parlamentului, proiectul bugetar pe 2019 va fi trimis spre promulgarea preşedintelui Klaus Iohannis.


Etichete bugetechilibru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live