Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Sâmbătă, 20 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Vulcan, Sibiu

9 Octombrie 2018
Vizualizari: 1090
Comentează add

Festivalul Internațional de Film Documentar, de la Sibiu, în perioada 15-21 octombrie, are o secțiune specială cu filme realizate folosind tehnologii inovatoare.

Proiecții VR și full-dome la Astra Film Festival 2018

carmen-vulcan-sibiu

Și în acest an, Festivalul Internațional de Film Documentar, Astra Film, de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 15-21 octombrie, are o secțiune specială cu filme realizate folosind tehnologii inovatoare.

Astfel, în cinematograful sferic, numit Dom, care va fi amplasat în Piața Mare din centrul Sibiului publicul va putea trăi experiența contactului direct cu viitorul, prin 10 filme de non-ficțiune realizate în realitate virtuală (VR) și 18 filme realizate pentru proiecție 360 de grade (full-dome), se arată într-un comunicat de presă trimis astăzi de organizatori.

Printre filmele de realitate virtuală se află : Arctic 360, un tur-mărturie a consecințelor comportamentului uman asupra mediului arctic; Limbo (Purgatoriu), o experiență virtuală a ceea ce înseamnă așteptarea acordării azilului pentru un refugiat; The Joy of Frogs (Bucuria broaștelor), un documentar-360 despre sezonul împerecherii; The Party (Petrecerea), o ilustrare virtuală a autismului; Sea Prayer (Sea Prayer), animarea în VR a unei poveștii de Khaled Hosseini, inspirată de comemorarea a doi ani de la moartea micului refugiat sirian Alan Kurdi și First Impressions (Primele impresii), o minunată ilustrare în VR a experienței și interacțiunii cu lumea pe care le trăiește un nou-născut.

Pe lângă acestea, la categoria realitate virtuală va rula și o producție românească: documentarul observațional Circus 360 de Dorin Moldoveanu, despre primul circ fără animale din București.

Cele 18 filme de non-ficțiune realizate pentru proiecție full-dome sunt producții care explorează mistere ale științei (Faster Than Light/Mai repede decât lumina), ale Universului (Astronaut, Closer to the Stars/Mai aproape de stele, Oceans in Space/Oceane în spațiu), și aspecte mai puțin cunoscute despre planeta noastră și despre umanitate (Dynamic Earth/Pământul dinamic, Our Violent Planet/Planeta noastră violentă, The Mayans’ Cosmic Planners/Planificatorii cosmici ai orașelor mayașe, Sky on Fire/Cerul în flăcări). Noi modalități de a trăi experiențe artistice sunt oferite de lucrări mai abstracte, cum ar fi Stardancers’ Waltz (Vals printre stele), Contraluz (Contre-jour), After Cherenkov (După Cherenkov), Liminality (Liminalitate).

Pentru generația tânară, programul full-dome al Astra Film Junior, festival care se desfășoară în cadrul AFF și se află anul acesta la a 10-a ediție, cuprinde filme despre Univers (The Secrets of Gravity/Secretele gravitației, We Are Stars/Suntem stele), despre natură (Life of Trees/Viața copacilor) și despre corpul uman (Amigos – Inside the Human Body/Amici – În interiorul corpului uman).

“În ultimii ani, din ce în ce mai mulți cineaști și artiști vizuali se îndreaptă către explorarea potențialului imens oferit de tehnologiile novatoare pentru crearea de povești imersive. Spațiu creat anume pentru explorarea realității prin toate modalitățile posibile, Astra Film Festival propune și la ediția 2018 un storytelling complet, cu abordări diverse, de la cinematografia de non-ficțiune clasică pâna la experiența proiecțiilor imersive și interactive. Astfel, în secțiunea specială AFF Viitorul e azi, publicul are ocazia să experimenteze modul în care revoluția digitală transformă și arta documentarului, putând interacționa cu protagoniștii și evenimentele din filmele vizionate, fie cu ajutorul dispozitivelor de realitate virtuală (VR), fie în proiecțiile 360 de grade (full-dome).

Secțiunea Viitorul e azi se desfășoară la Domul din Piața Mare a Sibiului - pentru format full-dome în Domul mare și pentru VR în Domul mic”, se mai arată în comunicatul de presă.

101 filme documentare vor fi proiectate la cea de-a 25-a ediție a Festivalului Astra Film de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 15-21 octombrie.

Dintre acestea, 56 de filme au fost selectate în competiția Astra Film, la cele 5 secțiuni: Internațional, Europa Centrală și de Est, România, Scurt-metraj și Student.

Centenarul României Mari va fi omagiat la Astra Film Festival prin proiecția în premieră a documentarului  Drumul Regilor – Transalpina al regizorului Dumitru Budrala, directorul Astra Film.

Programul Festivalului


Etichete astra filmsibiufilmproiecții VR și full-domeAstra Film Festival 2018

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live