Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

23 Februarie 2021
Vizualizari: 170
Comentează add

Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat urmează să ajungă marţi în Parlament.

Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale, în parlament

florin-lepadatu

Foto: cdep.ro

Proiectele bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat urmează să ajungă marţi în Parlament, după ce guvernul a făcut luni seară ultimele corecturi pentru a pune actele normative în acord cu avizul Consiliului Legislativ.

Este un buget care s-a născut greu, cu negocieri serioase în coaliție pentru repartizarea fondurilor diminuate de pandemie și cu constrângerea adusă de reducerea deficitului foarte mare de anul trecut.

Așa că liderii partidelor din coaliția majoritară au convenit să nu mai aducă modificări în legislativ, pentru a grăbi procedurile.

În schimb, PSD, din opoziție, a anunţat multe amendamente, ce ar urmări reluarea creșterii salariilor și a pensiilor.

L-a chemat încă de luni în parlament pe premierul Florin Cîțu, pentru a-l acuza că a pregătit un buget de austeritate.

Au fost dezbateri tensionate la Camera Deputaților, dar și mult spectacol.

Alina Stănuță a urmărit ședința și are detalii în Radiojurnal: "Bugetul pe acest an este unul echilibrat, credibil, recunoscut de partenerii internaționali și construit în jurul investițiilor", precizat premierul Florin Cîțu. El i-a criticat pe reprezentanții PSD, despre care a spus că propun amendamente la buget care însumate reprezintă 6% din PIB, iar banii ar fi luați din contribuția României la bugetul european.


Florin Cîţu: "Un buget construit în jurul investițiilor, pentru că am arătat clar că doar investiție sunt cele care vor duce la dezvoltarea României, dar un buget care forțează reforma, și de asta vă e frică, nu e așa! Vă e frică că sinecuriștii pe care îi aveți în funcții nu vor mai fi acolo, nu vor mai avea aceleași salarii! Vă spun eu, vom face reformă în acest an."

De cealaltă parte, PSD a atras din nou atenția că bugetul este unul de austeritate, care va afecta categorii importante de cetățeni.


Marcel Ciolacu, liderul social-democrat: "În loc să veniți cu un buget care să repare, dumneavoastră ați luat coasa în mâini şi v-aţi apucat să seceraţi veniturile românilor. Nu vă pasă că energia e mai scumpă, că mâncarea este mai scumpă, că medicamentele sunt mai scumpe."

Liderul de grup al USR din Camera Deputaților, Ionuț Moșteanu, susține că bugetul pentru anul 2021 este unul al responsabilității, al solidarității și repornirii economiei.


Ionuţ Moşteanu: "Bugetul acesta este construit pe dezvoltare şi investiţii. Astăzi guvernul prezintă un buget de investiţii de 61,4 miliarde de lei, cel mai mare din istorie."

Şi partenerii de coaliție, cei de la UDMR, au vorbit despre un buget postcriză, dar orientat spre investiții.


Miklós Zoltán, deputat UDMR: "Anul 2021 trebuie să marcheze începutul reformelor. Bugetul însă încă nu poate oglindi eforturile de transformare a sistemelor sociale. În schimb, avem certitudinea majorării substanțiale a investițiilor, care se vor traduce în dezvoltare."

Reprezentanții AUR au părăsit sala de dezbateri, în semn de solidaritate cu toți lucrătorii din Valea Jiului.

George Simion, co-președinte AUR: "Românii au nevoie de soluţii şi ce le oferiţi dumneavoastră, închiderea minelor, locuri de muncă încă trei luni, ce predictibilitate? Vreţi să le daţi cursuri de reconversie socială? Minerii de astăzi care mai au încă forță de muncă vor ajunge culegători de sparanghel în Germania."

Dezbaterile din Camera Deputaților au fost tensionate, reprezentanții PSD au afișat figuri din carton cu membri ai coaliției de guvernare.", notează Rador.


Etichete parlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live