Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiect românesc premiat la concursul european Natura 2000

Un proiect românesc din Sighişoara-Târnava Mare s-a aflat printre câştigătorii concursului Natura 2000, organizat de Comisia Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 23 Mai 2014, 10:31

Premiile Natura 2000 au fost înmânate de comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, în cadrul unei ceremonii la Bruxelles.

El a spus că aceste premii reprezintă câteva exemple ale acţiunilor remarcabile întreprinse pe întreg teritoriul Uniuni Europene de administratorii siturilor, autorităţile publice, de organizaţiile din domeniul conservării şi de voluntari, agricultori, silvicultori, vânători şi pescari, oameni de ştiinţă, profesori şi de multe alte categorii de persoane.

Natura 2000 este o reţea formată din peste 27.000 de situri protejate care acoperă 18% din suprafaţa terestră a Uniunii Europene şi 4% din zonele marine, protejând şi valorificând patrimoniul natural al Europei.

Audio: Proiect românesc premiat la concursul european Natura 2000

Interesant este faptul că aceste zone protejate nu exclud prezenţa omului şi a unor întreprinderi, dar impun o condiţie de bază: nealterarea mediului înconjurător.

Tocmai de aceea, aceste premii sunt o recunoaştere a excelenţei în gestionarea siturilor Natura 2000, scoţând în evidenţă valoarea reţelei pentru comunităţile şi economiile locale.

Proiectul din Sighişoara-Târnava Mare a câştigat premiul pentru secţiunea Beneficii socio-economice, fiind catalogat drept un exemplu impresionant privind modul în care Natura 2000 generează creştere economică şi asigură mijloace durabile de subzistenţă în zonele rurale.

Proiectul le permite agricultorilor să ducă un trai mai bun lucrând în mod durabil terenuri cu valoare naturală ridicată, protejând, în acelaşi timp, un peisaj unic, cu o biodiversitate bogată.

Datorită acestui proiect, 2.300 de familii de agricultori din regiune obţin venituri de peste 2,5 milioane de euro anual.

Premiul pentru secţiunea Conservare a fost acordat unui proiect de salvare a acvilei de câmp în Sakar, Bulgaria, iar situl Raná-Hrádek din Republica Cehă a primit premiul pentru Comunicare pentru promovarea protecţiei habitatelor regionale de păşune uscată.

Premiul pentru secţiunea Concilierea intereselor/percepţiilor a fost acordat unui proiect de colaborare între proprietarii de terenuri, organizaţiile ecologiste şi autorităţile pus în aplicare în Belgia.

Nu în ultimul rând, premiul pentru secţiunea Crearea de reţele şi cooperarea transfrontalieră s-a acordat unei reţele de cooperare tehnică din Spania pentru dezvoltarea standardelor de calitate în materie de gestionare şi a unui sit de referinţă privind situaţia reţelei Natura 2000 în Spania.

#Natura2000 Socio- Economic Benefits Award -Promoting viability of agricultural communities- Romania pic.twitter.com/76jGASzWu4

— EU Environment (@EU_ENV) May 21, 2014