Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

9 Martie 2011
Vizualizari: 1705
Comentează add

Marea Britanie şi Franţa au iniţiat elaborarea unui proiect de rezoluţie a consiliului de securitate care ar impune o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei.

Proiect privind o zonă de excludere aeriană în Libia

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Portavion al trupelor marine americane. Foto: Reuters.

În cadrul Naţiunilor Unite (ONU), Marea Britanie şi Franţa au iniţiat elaborarea unui proiect de rezoluţie a consiliului de securitate care ar impune o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei şi ar crea mai multă deschidere operaţiunilor umanitare.

Rezoluţia nu ar autoriza, însă, folosirea foţei militare.

Diplomaţii din cadrul ONU spun că orice decizie de a folosi forţa militară va necesita susţinerea ei de către libieni şi de către organizaţiile regionale, ca Liga Arabă şi Uniunea Africană.

De asemenea, decizia ar necesita dovezi că forţele colonelului Gaddafi comit crime în masă împotriva civililor.

Pe de altă parte forţele de opoziţie din Libia au cerut o zonă de excludere aeriană dar au avertizat SUA şi pe aliaţii săi europeni  împotriva trimiterii de trupe în ţară.

Nu există un calendar privind impunerea unei zone de excludere aeriană

La departamentul  de stat american, purtătorul de cuvânt P J Crowley a arătat că impunerea unei zone de excludere aeriană este încă în analiză şi că nu există un calendar specific în acest sens.

P J Crowley a declarat că este evident că "toate grupurile şi liderii de opoziţie din Libia cu care vorbim, ca şi liderii din regiune au propriile vederi în legătură cu aceasta. Liga Arabă îşi dezvoltă propria poziţie în acest sens".

Mai mult, preşedintele american Barack Obama a fost precaut în legătură cu implicarea militară în Libia, din cauză că o intervenţie americană într-un al treilea conflict într-o naţiune musulmană ar submina natura populară a revoltei.


Etichete Naţiunile UniteconsiliusecuritateLibiaMarea BritanieFranţaMuammar GaddafianalistJon Altermanrezoluţieexcluderezonă aeriană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live