Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiect privind impozitarea profitului companiilor în UE

Iniţiativa urmăreşte să elimine practicile folosite de multinaţionale care îşi mută artificial profiturile în ţări cu impozitare redusă pentru a scăpa de taxe.

Articol de Costin Grigore, 19 Septembrie 2015, 10:15

Parlamentul European dezbate o propunere a executivului comunitar de relansare a unui proiect ce va aduce schimbări de amploare privind impozitarea profitului companiilor în Uniune.

Iniţiativa urmăreşte să elimine practicile folosite de multinaţionale care îşi mută artificial profiturile în ţări cu impozitare redusă pentru a scăpa de taxe.

Preşedintele CE, Jean Claude Juncker şi comisarul Pierre Moscovici au suţinut împreună proiectul în faţa eurodeputaţilor din comisiile pentru Taxe şi Politică Economică şi Monetară.

Sistemul actual de norme de impozitare a întreprinderilor este nedrept , le-a spus eurodeputaţilor, încă de la început, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

În timp ce unle companii pierd, altele câştigă pe nedrept, pentru că se ascund în multitudinea de norme naţionale, a explicat şeful executivului comunitar.

De aceea Comisia a relansat proiectul de creare a unei Baze de Impozitare comune.

Astfel o companie ar trebui să respecte un singur sistem pentru calcularea venitului impozabil, mai degrabă decât norme diferite în fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea.

În plus, marile companii, precum multinaţionalele, ar putea să depună o singură declarație fiscală pentru întrega lor activitate desfăşurată în diverse ţări din UE.

În acest fel Comisia spune că va fi oprită o practică , tot mai des folosită de companiile multinaţionale care îşi mută artificial profiturile în ţări cu impozitare redusă pentru reducerea poverii fiscale.

Pierd însă statele cu taxe mai mari care se văd puse in situaţia diminuării neprevezute a veniturilor.

Întrucât, în 2011 proiectul a starnit reacţii adverse, Comisia propune acum o implementare graduală. Şi pentru că fiecare stat membru are drept de veto, Comisia încearcă să obţină o susţinere politică cât mai largă, a recunoscut deschis în faţa europarlamentarilor

Comisarul pentru politică Eonomică şi Afaceri Financiare, Pierre MOSCOVICI:

„Fără voinţă politică nu va fi nicio schimbare. De aceea raportul vostru, susţinerea voastră sunt foarte importante. De aceea salut presiunea exercitată de Parlamentul european asupra statelor membre, pentru că avem nevoie de această susţinere.“

Dar pană la aprobarea acestui proiect, UE a implementat deja măsuri pentru a combate erodarea bazei de impozitarea a statelor.

Astfel, din 2016, ţările membre, trebuie să adopte noi reguli pentru eliminarea dublei neimpuneri în cazul dividendelor.

De asemenea, schimbul automat de informații va fi extins și pentru alte categorii de venituri cum ar fi dobânzi, sau venituri din vânzarea de active finanaciare.