Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălina Creţu

22 Octombrie 2016
Vizualizari: 1012
Comentează add

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor o serie de produse noi și să excludă altele.

Proiect: Peste 130 de medicamente introduse în Catalogul naţional

catalina-cretu

Foto: Arhivă.

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor o serie de produse noi, să excludă altele şi să scadă preţurile la unele dintre ele.

Iniţiativa este cuprinsă într-un proiect de ordin al ministrului de resort, lansat în dezbatere publică.

Documentul stabileşte şi noi reglementări privind drepturile pacienţilor.

Proiectul de ordin al ministrului sănătății, lansat în dezbatere publică, modifică și completează legislația de anul trecut privind prețurile maximale ale medicamentelor cuprinse în catalogul național de specialitate.

Documentul stabilește că se introduc 132 de medicamente și scad prețurile la 29 de produse.

Totodată, vor fi eliminate 44 de medicamente, în  principal din cauza expirării termenului de valabilitate a autorizațiilor de punere pe piață și furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale, precum și la solicitarea deținătorilor acestor autorizații.

Din cele 132 de medicamente introduse în catalog, 32 sunt inovative, opt biosimilare, al căror ingredient de bază este produs din organisme vii, două sunt medicamente așa-numite orfane, folosite pentru tratarea bolilor rare, iar restul sunt generice.

Proiectul de ordin al ministrului sănătății aduce și o serie de reglementări noi pentru pacienți, precum consimțământul pentru fotografiere sau filmare în unitățile sanitare, pentru participarea la învățământul medical clinic și la cercetarea științifică, dar și accesul neîngrădit la datele medicale personale.

Inițiatorii proiectului susțin că noile prevederi sunt  introduse în urma sesizărilor venite de la reprezentanții asociațiilor de pacienți și din partea pacienților privind acordul pentru furnizarea unor informații legate de starea de sănătate, investigații, diagnostic și tratament.


Etichete Ministerul Sănătăţiidezbatere publicăproiectcatalog national al preturilor medicamentelordrepturile pacientilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live