Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiect european: cartografierea întinderilor de apă de pe Pământ

O echipă de cercetători europeni a reușit să cartografieze toate întinderile de apă de pe suprafața Pământului, folosind peste trei milioane de imagini din satelit.

Proiect european: cartografierea întinderilor de apă de pe Pământ

Articol de Victor Gheorghe, 15 Decembrie 2016, 09:14

O echipă de cercetători europeni a reușit să cartografieze toate întinderile de apă de pe suprafața Pământului, folosind peste trei milioane de imagini din satelit.

Comisia Europeană a contribuit la finanțarea acestui proiect.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Este vorba despre un instrument online de cartografiere interactivă, care va fi accesibil tuturor și va servi la îmbunătățirea politicilor europene și mondiale privind schimbările climatice și gestionarea rezervelor de apă.

Hărțile de înaltă rezoluție, elaborate de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei și Google Earth Engine, dezvăluie modul în care procesele naturale, dar și activitatea umană, au modificat dramatic distribuția globală a apei în ultimii 32 de ani.

Este vorba despre construcția de baraje și lucrări de deviere a cursurilor de apă, dar și secete sau topirea accelerată a ghețarilor din cauza temperaturilor ridicate.

De asemenea, hărțile arată că, deși cantitatea totală de apă de suprafață a crescut la nivel global, pierderi importante au avut loc în anumite regiuni ale Asiei.

Cu prilejul lansării oficiale a acestei platforme online, Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil de Centrul Comun de Cercetare, a declarat că noul instrument este ca o mină de aur pentru oameni.

„Transformarea datelor furnizate de sateliți în cunoștințe a fost mult timp o provocare. Această inițiativă a permis ca multitudinea de date să fie accesibile printr-un instrument ușor de utilizat, care îi va ajuta pe politicienii din întreaga lume să ia decizii în cunoștință de cauză. ”- a spus Tibor Navracsics.

Așadar, informațiile conținute în hărți vor contribui la măsuri de proiectare și de monitorizare mai bune pentru a preveni și atenua cantitatea de inundații, deficitul de apă și seceta, care sunt în creștere în unele părți ale Uniunii Europene.

Datele pot fi, de asemenea, utilizate ca parte a contribuției europene la acordurile multilaterale de mediu, cum ar fi Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, sau la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. în 2018, Comisia Europeană va propune dezvoltarea unei rețele mondiale de date marine accesibile tuturor, folosind ca bază platformele solide ale Uniunii Europene deja existente.