Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiect european "Biodiversitate pentru viață”

Uniunea Europeana a lansat o nouă inițiativă pentru protecția biodiversității și lupta împotriva criminalității legate de speciile sălbatice.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Mai 2014, 09:07

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Diversitatea Biologică, Comisia Europeana a lansat o inițiativă majoră pentru a stopa pierderea aceste bogatii inestimabile oferite de natură, data de multitudinea de plante si animale, și de a eradica sărăcia în țările în curs de dezvoltare.

Numit „Biodiversitate pentru viață”, acest nou proiect european are drept scop principal sa ajute tările sărace să-si protejeze ecosistemele, sa apere speciile de animale salbatice si sa combata decimarea acestora si, totodata, sa-si dezvolte economia verde.

Sunt vizate, in special, acele zone unde exista ecosisteme bogate si chiar unice in lume, dar care sunt amenintate, pentru ca statele pe teritoriul carora se afla nu au initiative si nici resurse pentru a le apara si prezerva.

Audio: Proiect european "Biodiversitate pentru viață”.

Intr-o prima etapa, proiectul va fi finanțat în cadrul programului tematic al Uniunii privind bunurile publice mondiale, precum și din fonduri naționale și regionale de cooperare pentru dezvoltare.

Fondurile necesare pentru finantare au fost estimate la 800 de milioane euro, pentru perioada 2014-2020.

Astfel, potrivit informatiilor furnizate de Comisia Europeana, proiectul „Biodiversitate pentru viață” se va concentra pe trei domenii prioritare:

- Primul - „promovarea unei gestiuni responsabile a resurselor naturale” - are drept scop combaterea coruptiei legate mai ales de vanarea animalelor salbatice in anumite arii naturale, care ar putea duce chiar la disparitia unor specii. Comisia recomanda o mai mare transparenta in elaborarea startegiilor nationale pentru arii protejate si biodiversitate, prin atragerea si implicarea, alaturi de sectorul public, si a celui privat, a societatii civile, a mediului universitar si, totodata, ameliorarea reglementarilor legale privind gestionarea zonelor naturale protejate.

- Cea de-a doua directie este: „ecosisteme sanatoase in serviciul securitatii alimentare” si are rolul de a incuraja dezvoltarea agriculturii ecologice si a practicile agricole ce respecta mediul inconjuraror, cu procupare pe refacerea zonelor degradate, aici fiind incluse si cele maritime protejate.

- Iar cel de-al treilea pilon se refera la „promovarea solutiilor naturale pentru o economie verde a viitorului”. Aceasta actiune vizeaza utilizarea fondurilor pentru incurajarea acelor modele comerciale prietenoase cu mediul, intre care piata produselor ecologice sau ecoturismul.

Astfel, vor fi dezvoltate sistemele de plăți pentru micii agricultori, care trebuie incurajati sa mentina calitatea și cantitatea mediului si a habitatelor esențiale, inclusiv specificul local, obiceiurile si modul traditional de viata al populațiilor si comunităților indigene.

In perioada 2002-2012, Comisia Europeana a cheltuit peste 1,3 miliarde de euro pentru proiecte de pastrare a biodiversitatii mediului pe intreaga planeta.