Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 10 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

5 Iulie 2017
Vizualizari: 823
Comentează add

Guvernul regional a prezentat proiectul de referendum pentru independenţa Cataloniei.

Proiect de referendum pentru independenţa Cataloniei

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: captură video.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, îi îndeamnă pe catalani să aibă încredere în Spania, după ce ieri guvernul regional a prezentat proiectul de referendum pentru independenţa Cataloniei.

Corespondentul nostru, Annamaria Damian, transmite.

Reporter: Unul din articolele definitive ale propunerii catalane se referă la rezultat.

Dacă majoritatea spune "DA", la 48 de ore după consultare Parlamentul Regional de la Barcelona va declara independenţa regiunii.

Dacă rezultatul a fi majoritar "NU", se anunţă alegeri anticipate. Ca răspuns la toate aceste idei, şeful executivului conservator de la Madrid, Mariano Rajoyi, a precizat astăzi.

Mariano Rajoy: Spania este o ţară cu o democraţie exemplară, capabilă să dea răspunsuri la provocările din viitor şi a celor care vor să ne tragă înapoi în trecut. Delirul autoritar nu va putea să învingă echilibrul statului democrat.

Reporter: La rândul lor, reprezentantii Partidului Socialist, principalul partid de opoziţie, au calificat proiectul privind noua consultare din Catalonia drept un non-sens politic şi o aberaţie din punct de vedere juridic. Subiectul se află pe agenda discuţiilor de mâine dintre premierul Rajoy şi liderul Partidului Socialist, Pedro Sánchez, care şi-a anunţat în principiu sprijinul pentru acţiunile guvernului în problema catalană.

Realizator: Proiectul de referendum va fi înregistrat oficial abia în a doua jumătate a lunii august, în încercarea de a întârzia un previzibil recurs din partea guvernului central la Curtea Constituţională.

Proiectul prevede şi un recensământ alcătuit de guvernul catalan, ceea ce contravine legii spaniole a potecţiei datelor personale.


Etichete referendumcataloniaspania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live