Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Probleme la zi (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

11 Mai 2022
Vizualizari: 592
Comentează add

Proiect de ordonanţă de urgenţă privind definirea speculei, pe agenda şedinţei de guvern de miercuri.

Proiect de ordonanţă de urgenţă privind definirea speculei

florin-lepadatu

   Foto: gov.ro

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI  - Guvernul defineşte, astăzi, specula prin lege.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă cu acest scop este pe agenda şedinţei executivului programată după-amiază.

Actul normativ indică drept speculă practicarea unor preţuri nejustificat de mari, limitarea producţiei sau a vânzărilor şi acumularea de mărfuri în scopul creării de deficit pe piaţă, stabileşte atribuţiile autorităţilor de control pentru indentificarea acestor practici şi amenzile ce vor fi aplicate.

Lista produselor considerate în categoria de risc speculativ va fi definită ulterior prin hotărâre de guvern, în funcţie de situaţia de criză în care s-ar putea afla ţara.

Detalii în relatarea semnată de Petruţa Obrejan: ”Proiectul își propune să vină cu acele reglementări, care să asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri, dar și o bună funcționare a pieței interne în condiții excepționale, cum ar fi perioadele de stare de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate, stare de război, de asediu, stare de urgență, de alertă sau alte situații de criză. Este clarificată sfera practicilor de concurență neloială interzise, dar și tipurile de acțiuni interzise în ceea ce privește categoriile de produse, respectiv serviciile avute în vedere. Este reglementată, totodată, competența Autorității Naționale privind Protecția Consumatorului și a Consiliului Concurenței, dar și modalitatea de colaborare a acestora cu ANAF-ul. În cazul nerespectării deciziilor de interzicere sau încetare a practicilor de concurență neloială, proiectul prevede, totodată, aplicarea de amenzi. Executivul ar urma să stabilească prin hotărâre, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse și servicii considerate în situații de risc speculativ, adică cele care pot afecta buna funcționare a economiei sau siguranța consumatorului.”


Etichete guvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live