Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Proiect de lege privind respectarea dreptului la prezumţia de nevinovăţie

Deputaţii europeni au reuşit să consolideze marți un proiect de lege privind respectarea dreptului la prezumţia de nevinovăţie.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 01 Aprilie 2015, 10:54

Eurodeputaţii din Comisia pentru drepturi civile au adoptat un set de norme care să dea asigurări că dreptul la prezumţia de nevinovăţie este respectat pe deplin în statele membre.

Deputaţii europeni au introdus unele amendamente, conform cărora autorităţile publice să nu poată face declaraţii care ar putea sugera că un suspect este deja vinovat, înainte de pronunţarea unei condamnări definitive.

Potrivit normelor modificate, autorităţilor publice le va fi interzis să divulge informaţii, inclusiv în interviuri şi în comunicările difuzate prin mass media sau prin scurgerea de informaţii către presă, care ar putea defavoriza persoana suspectată sau acuzată.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Prin urmare, ţările Uniunii Europene ar trebui să promoveze adoptarea unor coduri de etică, în colaborarea instituţiilor publice cu mass media. mendamentele se referă şi la dreptul persoanei în cauză, de a păstra tăcerea până la pronunţarea instanţei, de a nu fi obligată să se autoincrimineze şi de a fi prezentă la proces.

În alte adăugiri la textul Comisiei, deputaţii europeni subliniază că este inadmisibilă obţinerea oricăror probe, cu încălcarea acestor drepturi sau prin tortură.

De asemenea, toate cazurile în care hotărârile pot fi pronunţate în absenţă, trebuie sa fie reduse la minimum. rezumţia de nevinovăţie este un drept fundamental şi mai presus de toate este un principiu esenţial, dacă vrem să prevenim judecăţi arbitrare şi abuzuri de putere, în cadrul procedurilor penale.

Acest principiu urmăreşte să garanteze dreptul la un proces echitabil - a declarat raportorul Nathalie Griesbeck, în timpul dezbaterii din comisie.

Ea a adăugat că propunerea de directivă devine cu atât mai importantă, cu cât erodarea principiului prezumţiei de nevinovăţie se face simţită în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

Votul de marți, al Comisiei, dă raportorului un mandat de a începe negocieri cu Consiliul, în vederea ajungerii la un acord cu privire la propunerea de directivă.

Proiectul face parte dintr-un pachet de iniţiative legislative, pentru a consolida drepturile cetăţenilor, în cadrul procedurilor penale.

Anterior, Parlamentul European a adoptat alte trei legi, care fac parte dintr-o foaie de parcurs pentru consolidarea drepturilor procedurale: o directivă privind dreptul la interpretare şi traducere, o directivă privind dreptul la informare şi o alta privind dreptul de a putea fi reprezentat de un avocat.