Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu

23 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1108
Comentează add

Un organism independent din cadrul guvernului SUA susţine că programul serviciilor americane de colectare de date despre apelurile telefonice este ilegal şi ar trebui oprit.

Programul interceptărilor telefonice "trebuie oprit"

ani-sandu

Foto: Arhivă

Programul serviciilor americane de informaţii de colectare de date despre apelurile telefonice este ilegal şi ar trebui oprit, susţine un organism independent din cadrul guvernului federal.

Consiliul de supraveghere a respectării intimităţii şi a libertăţilor civile urmează să prezinte astăzi un raport în acest sens.

Documentul a fost obţinut în avans de presa americană.

Consiliul de supraveghere a respectării intimităţii şi a libertăţilor civile consideră că programul de monitorizare a convorbirilor telefonice prezintă beneficii minime în combaterea terorismului, potrivit "New York Times" şi "Washington Post".

În plus, programul ar ridica probleme de încălcare a primului amendament din Constituţia americană, care prevede dreptul la libera exprimare şi la intimitate.

Consiliul, format din cinci membri, a fost stabilit în 2007 pentru a se asigura că intimitatea americanilor este protejată, dar a devenit funcţional abia anul trecut.

Casa Albă: "Nu există abuzuri"

Trei dintre membrii consiliului susţin oprirea programului de modernizare a convorbirilor telefonice, în timp ce doi sunt de părere că programul poate să continue, dacă va fi modificat, pentru a răspunde îngrijorărilor.

De exemplu, dacă va fi scurtată perioada în care pot fi păstrate datele despre apeluri de la cinci la trei ani şi dacă va fi restrâns numărul de persoane care au acces la aceste informaţii.

Potrivit presei americane, Consiliul a prezentat raportul critic la activitatea NSA preşedintelui Barack Obama.

Într-un discurs de săptămâna trecută, Obama a cerut soluţii pentru ca baza de date privind apelurile telefonice să nu mai fie la îndemâna guvernului.

Au existat propuneri de transferare a informaţiilor către un consorţiu privat, dar Casa Albă consideră că o astfel de măsură ar ridica numeroase probleme.

În acelaşi timp, preşedintele a dat asigurări că nimeni nu ascultă conţinutul convorbirilor şi a subliniat că nu există niciun indiciu că ar fi existat abuzuri ale sistemului.


Etichete SUAconvorbiriinterceptăriexprimareConstituţie"New York Times""Washington Post"NSApreşedinteleBarack ObamaCasa Albă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live