Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Programul de relaxare economică al BCE dă primele rezultate

Chiar dacă pericolul deflaţiei nu a trecut, în luna februarie rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns de la -0,6% la -0,3% - arată datele preliminare publicate de Eurostat.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 03 Martie 2015, 07:43

Programul de relaxare economică, început de Banca Centrală Europeană, pare să dea deja primele roade: şomajul şi inflaţia, doi indicatori extrem de importanţi, s-au îmbunătăţit uşor luna trecută.

Chiar dacă pericolul deflaţiei nu a trecut, în luna februarie rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns de la -0,6% la -0,3% - arată datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat.

Această uşoară îmbunătăţire se datorează deciziei Băncii Centrale Europene de a demara un program amplu de relaxare cantitativă, respectiv de a pompa prin cumpărare de obligaţiuni peste un trilion de euro un economiile din zona euro.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

De ce încearcă să evite scăderea puternică a preţurilor? Deflaţia, care provoacă scăderea salariilor şi a consumului. Chiar şi aşa însă, lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat atâta vreme cât inflaţia este negativă şi departe de +2%, pragul la care zona euro ar fi la adăpost.

Datele arată că Malta, Austria şi România cu 0,5% au fost ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei.

O evoluţie ceva mai bună a înregistrat şi rata şomajului. Potrivit datelor preliminare comunicate de Eurostat, este însă vorba de o scădere timidă: de la 11,3% în decembrie la 11,2% în zona euro, în luna ianuarie şi de la 9,9 la 9,8% în Uniunea Europeană, în ansamblu.

Chiar dacă sunt date preliminare şi nu marchează o evoluţie poziţivă spectaculoasă, e de remarcat faptul că rata şomajului este la cel mai scăzut nivel în zona monedei unice de după aprilie 2012.

Grecia şi Spania rămân ţările în care şomajul depăşeşte 25%, în vreme ce în Germania şi Austria procentul celor fără un serviciu nu trece de cinci.

La început de an erau aproape 24 de milioane de europeni şomeri ,cu nicio îmbunătăţire în ceea ce-i priveşte pe tinerii fără ocupaţie. În ţările lovite de criză, în special în Grecia, Spania şi Italia, peste 40% din tineri nu au o slujbă.