Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2017

Programul de lucru al Comisiei pentru anul următor se axează în mod clar asupra realizării celor 10 priorități enumerate în Orientările politice.

Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2017

Articol de Gabriela Tătărău, 24 Decembrie 2016, 09:31

Programul de lucru al Comisiei pentru anul următor se axează în mod clar asupra realizării celor 10 priorități enumerate în Orientările politice pentru a aborda cele mai importante provocări cu care se confruntă Europa în prezent.

Programul de lucru include 21 de inițiative-cheie și 18 noi propuneri de îmbunătățire a calității legislației Uniunii Europene în vigoare.

AUDIO: Europa la zi.

Pentru a se asigura că accentul va fi pus pe obținerea de rezultate, programul conţine 34 de propuneri prioritare care trebuie adoptare rapid de către Parlamentul European și Consiliu, pentru a avea un impact tangibil pe teren.

Aceste propuneri concrete pentru anul următor reprezintă contribuția Comisiei la procesul de pregătire a celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma, în martie 2017.

Pentru a stimula crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investițiile, Comisia va propune o Inițiativă pentru tineret, un Plan de acțiune privind punerea în aplicare a economiei circulare și un nou cadru financiar multianual.

Se va face o evaluare a pieței unice digitale şi se va pune în aplicare Strategia privind uniunea energetică, cu accent pe vehicule cu emisii scăzute.

Se va construi o piață internă mai aprofundată și mai echitabilă, prin implementarea Strategiei privind piața unică, a Strategiei spațiale pentru Europa și a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital.

De asemenea, Comisia va prezenta idei pentru o reformă a Uniunii Europene cu 27 de mebri și pentru consolidarea uniunii economice și monetare și va propune un Pilon european al drepturilor sociale.

Tot în 2017, va începe aplicarea Strategiei privind comerțul pentru toți și vor continua negocierile comerciale cu toţi partenerii. Comisia se va preocupa în continuare de realizarea unei uniuni a securității menită să combată terorismul şi va îndeplini obiectivele Agendei europene privind migrația.

Pentru a consolida rolul Europei de actor global, va fi prezentat un Plan de acțiune european în domeniul apărării, care include un Fond european al apărării, iar Comisia și Înaltul Reprezentant vor adopta o Strategie pentru Siria și vor pune în aplicare Strategia globală a Uniunii Europene și Parteneriatul Africa-UE.