Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Miercuri, 05 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţa Obrejan

13 Iulie 2020
Vizualizari: 226
Comentează add

Programul de Investiții și Relansare Economică

petruta-obrejan

  Foto: gov.ro.

Guvernul urmează să reia săptămâna viitoare discuțiile pe marginea Programului de investiții și relansare economică. Sunt avute în vedere în mai multe aspecte.
 
E vorba în primul rând de stimularea dezvoltărilor imobiliare și a construcțiilor și apoi respectiv de o schemă de garantare a creditelor pentru marile companii.
 
Reporter: Petruţa Obrejan - Programul 'Noua Casă' va înlocui binecunoscutul program care a început în urmă cu 11 ani, și anume 'Prima Casă'.
 
Potrivit șefului Cancelarie, Ionel Dancă, programul vizează stimularea dezvoltărilor imobiliare și a sectorului de construcții și cuprinde o serie de noutăți, printre care majorarea plafonului la credite, dar şi procentul de garantare din partea statului. Proiectul de ordonanță a fost deja citit în prima lectură în guvern și așteaptă avizul Consiliului legislativ.
 
Ionel Dancă: S-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanțială care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați, astfel încât cei care au posibilitatea și doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziționa și apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piață prin programul 'Prima Casă'.
 
Reporter: Şi programul IMM Leasing se va afla în atenția miniștrilor zilele următoare. Prin acest program, întreprinderile mici și mijlocii pot apela la soluția finanțării achizițiilor de echipamente și utilaje prin intermediul societăților financiare nebancare ca o opțiune în plus.
 
Ionel Dancă: Avansul pentru o astfel de finanțare pentru IMM-uri este zero, valoarea maximă a finanțării este de 5 milioane de lei/beneficiar şi sunt garantate achizițiile de echipamente IT și utilaje.
 
Reporter: Un alt program prevăzut în cadrul Planului Național de Investiții și Relansare Economică este și cel de garantare a creditelor pentru investiții și capital de lucru pentru marile companii, similar cu programul IMM Invest, mai spunea șeful Cancelariei.
 
Ionel Dancă: Această schemă de garantare va fi administrată de către Eximbank și în acest sens, prin Ordonanță de Urgență, a fost modificată legea de organizare și funcționare a băncii de Export Import a României Eximbank tocmai pentru a da posibilitatea acestei instituții bancare să administreze și astfel de instrumente de garantare pentru companiile mari.
 
Reporter: Schema de garantare pentru creditele de investiții și capital de lucru pentru marile companii a fost notificată la Comisia Europeană și aprobată, a mai spus Ionel Dancă, iar în viitoarea ședință de guvern va fi adoptată forma finală a acestui act normativ, pentru ca, ulterior, să fie definitivaţi pașii ce vor permite aplicarea efectivă a schemei de garantare.
 
(PH)

Etichete Programul de Investiții și Relansare Economicăguvern(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live