Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Programul de dezvoltare rurală al României pentru 2014-2020, adoptat de CE

Pentru implementarea acestuia, ţara noastră are la dispoziţie, în următorii 7 ani, 9,5 miliarde de euro din fonduri publice.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 27 Mai 2015, 09:07

Comisia Europeană a adoptat Programul de dezvoltare rurală al României pentru perioada 2014-2020.

Pentru implementarea acestuia, ţara noastră are la dispoziţie, în următorii 7 ani, 9,5 miliarde de euro din fonduri publice.

Programul de dezvoltare rurală se concentrează în principal asupra a 3 domenii prioritare: promovarea competitivităţii şi restructurarea sectorului agricol; protecţia mediului şi schimbările climatice; respectiv stimularea dezvoltării economice, crearea de locuri de muncă şi o calitate mai bună a vieţii în satele din România, care este de multe ori sub nivelul naţional şi al Uniunii Europene.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

În cadrul primei priorităţi, programul va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme şi cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum şi instalarea în zona rurală şi începerea activităţii pentru peste 9 400 de tineri fermieri.

În ceea ce priveşte refacerea, conservarea şi consolidarea ecosistemelor legate de agricultură şi silvicultură, peste 1,3 milioane ha de teren agricol şi peste 800 000 ha de pădure vor beneficia de plăţi pentru a sprijini biodiversitatea şi pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor.

Alte 4,7 milioane de ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor şi eroziunea solului. Competenţele în domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane.

În cea de-a treia direcţie – Incluziunea socială şi dezvoltarea locală în zonele rurale - se vor crea aproape 27 000 de locuri de muncă în zonele rurale şi vor fi sprijinite crearea şi dezvoltarea a 3 000 de întreprinderi neagricole.

Aproximativ 27% din populaţia rurală va beneficia de investiţii de îmbunătăţire a infrastructurii rurale.

Sprijinul pentru dezvoltarea rurală este al doilea pilon al Politicii agricole comune, care furnizează statelor membre un pachet european de finanţare gestionat la nivel naţional sau regional în cadrul programelor multianuale cofinanţate.

În total, sunt prevăzute 118 programe în toate cele 28 de state membre, din care până acum, cu cele 24 de astăzi, s-au adoptat 51, a căror valoare totală depăşeşte 62 de miliarde de euro.