Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Vasilescu

19 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1892
Comentează add

Minoritatea romă se confruntă cu probleme sociale şi economice, în special în domeniile ocupării forţei de muncă şi educaţiei, în ciuda politicilor publice destinate etniei, spune preşedintele ANR.

Programele de integrare a romilor, "fără succes"

daniela-vasilescu

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă. Foto: Agerpres.

Lipsa banilor sau proasta lor gestionare sunt principalele probleme semnalate de autorităţile care gestionează situaţia comunităţii rome.

La o dezbatere organizată de Institutul Naţional Democrat din România, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Romi avertizează că deşi România a avut până la sfârşitul anului o strategie de îmbunătăţire a situaţiei romilor, aceasta nu a dat rezultate concrete pentru comunitate.

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă, susţine că în ciuda politicilor publice destinate romilor şi a unor documente internaţionale asumate de România, minoritatea romă se confruntă cu probleme sociale şi economice, în special în domeniile ocupării forţei de muncă şi educaţiei.

El a adăugat că strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor s-a încheiat la sfârşitul anului trecut, însă fondurile alocate nu au ajuns să fie folosite efectiv de această minoritate.

Agenţia Naţională pentru Romi elaborează în această perioadă planuri de acţiune care, spune Ilie Dincă, de data aceasta ar urma să-şi atingă scopul.

"Vom avea o strategie 2011-2020. Diferenţa dintre vechea şi noua strategie este că, pe de o parte, am elaborat aceste noi planuri de acţiune de jos, din comunităţi, din judeţe. Sunt politici publice care puteau fi implementate, dar n-au fost implementate /din cauza/ lipsei banilor. Ministerele vor trebui să aibă strategii proprii cu activităţi concrete, care pot fi finanţate prin accesarea de fonduri europene şi cu contribuţie naţională. Aceste două probleme principale sper că le vom implementa în viitor, şi uşor, uşor într-adevăr vom putea spune că vom schimba faţa comunităţilor de romi", a spus Ilie Dincă.

Mediatorii din România, restructuraţi

Datele prezentate la dezbatere arată că în alte ţări programele de integrare a romilor dau rezultate concrete mai bune decât în România.

În Bulgaria, de exemplu, peste 17.000 de romi şi-au găsit un loc de muncă cu ajutorul a 125 de mediatori.

În România, mulţi dintre mediatori au fost daţi afară în urma restructurărilor. Cu toate acestea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, este optimist.

"Ideea nu este să arătăm cu degetul: Uite ce face cineva şi noi nu facem, ci Uite că se poate face şi cred că noi suntem în momentul de faţă în postura în care vrem chiar să facem ceva. Nu se poate să ai rezultate mâine, dar dacă nu începi, nu o să le ai niciodată", a declarat Doru Costea.

Oficial în România trăiesc peste 500.000 de romi, însă numărul real al comunităţii de etnie rome este estimat de specialişti ca fiind mai mare de 2,5 milioane de persoane.


Etichete romiinstitutcomunitateminoritateIlie DincămediatoriMAEDoru Costea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live