Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Programe privind combaterea şomajului în rândul tinerilor

La Bruxelles, a avut loc, vineri, o dezbatere pe tema iniţiativei privind locurile de muncă pentru tineri.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 12 Iulie 2014, 11:28

Dintre toate eforturile de relansare a creşterii economice, combaterea şomajului în rândul tinerilor este prioritatea principală a Uniunii Europene.

Una dintre rănile cele mai dureroase lăsate de criza economică este că sunt din ce în ce mai greu de găsit locuri de muncă.

Cu cât tinerii rămân în şomaj şi fără experienţă de muncă o perioadă mai îndelungată, cu atât este mai greu ca ei să poată fi integraţi ulterior pe piaţa muncii.

Audio: Programe privind combaterea şomajului în rândul tinerilor.

Potrivit datelor din luna mai, publicate de EUROSTAT, 5,2 milioane de tineri europeni, cu vârste între 15 şi 24 de ani, nu lucrează şi nici nu urmează studii sau cursuri de formare profesională, rata şomajului în rândul tinerilor din Uniune ridicându-se la 24%, faţă de 12 % cât este la nivelul întregii populaţii.

Cele mai grav afectate state sunt în continuare Grecia şi Spania. Chiar dacă rezolvarea acestei situaţii ţine, în primul rând, de fiecare stat în parte, Comisia a încercat să le ajute prin numeroase programe şi iniţiative finanţate din bani europeni.

Experţi din partea Comisiei şi a statelor membre reuniţi, la Bruxelles, în cadrul unui seminar, au discutat, vineri, despre accelerarea modalităţilor de aplicare a ideilor cuprinse în iniţiativa „Locuri de muncă pentru tineri”, lansată de Comisie, la sfârşitul anului 2012, astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri, cât mai curând posibil, şi să demareze proiecte.

Potrivit acestei iniţiative, toţi tinerii europeni sub 25 de ani ar trebui să primească o ofertă de muncă de bună calitate, de ucenicie, de stagiu de formare sau de continuare a studiilor, în termen de patru luni de la intrarea în şomaj sau de la terminarea studiilor.

Comisia s-a angajat să finanţeze aceste programe naţionale şi să creeze reţele pentru schimbul de idei, pe tema celor mai bune metode, prin care li se poate asigura tinerilor accesul la locuri de muncă, la cursuri de formare profesională sau la stagii.

Până în prezent, programele operaţionale privind combaterea şomajului în rândul tinerilor depuse de Franţa şi Italia au fost deja aprobate de Comsiei şi urmează să primească finanţare, în timp ce alte state, între care Bulgaria, Croaţia, Irlanda, Polonia şi Suedia şi-a depus proiectele şi aşteaptă aprobarea finanţării, precizează un comunicat al Comisiei Europene.