Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Program pentru protecția avertizorilor de integritate

Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European cere implementarea unui program eficient și cuprinzător pentru protecția avertizorilor de integritate.

Program pentru protecția avertizorilor de integritate

Articol de Victor Gheorghe, 14 Ianuarie 2017, 10:48

Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European cere implementarea unui program eficient și cuprinzător pentru protecția avertizorilor de integritate.

În prezent, există reglementări pentru personalul instituțiilor Uniunii Europene care impun tuturor funcționarilor publici să raporteze orice activitate ilegală sau abatere observată în cursul activității lor.

Aceste persoane sunt avertizori de integritate.

Cererea Comisiei pentru control bugetar este adresată Comisiei Europene și are caracter prioritar.

Solicitarea se referă la implementarea unui program care ar trebui să includă și mecanisme de protecție a avertizorilor din companii, organisme publice și organizații non-profit.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

De asemenea, europarlamentarii susțin înființarea unui organism independent al Uniunii Europene, cu birouri în statele membre, pentru a-i ajuta pe avertizorii interni și externi să utilizeze canalele potrivite pentru a dezvălui informații cu privire la eventualele nereguli care afectează interesele financiare ale Uniunii.

Raportorul Dennis de Jong , al cărui raport a fost aprobat în unanimitate, cu 21 de voturi, a declarat că pentru Comisia pentru control bugetar, rolul avertizorilor a fost un motiv de îngrijorare timp de mai mulți ani.

El a spus că, în timp ce personalul instituțiilor europene este protejat de reglementari interne, avertizorii proveniți din mediile publice sau private externe depind de legislațiile naționale atunci când este vorba despre protecția lor.

Situația variază de la un stat membru la altul, de unde și necesitatea unui instrument legislativ precum o instituție europeană independentă care să asigure protecție tuturor avertizorilor, indiferent de proveniența lor.

Deputații solicită, de asemenea, crearea unei unităţi speciale care ar urma să fie stabilită în cadrul Parlamentului European.

Această unitate ar trebui să beneficieze de unele facilități dedicate, adică linii telefonice speciale gratuite, site-uri web și puncte de contact pentru a primi informații privind activități care ar putea afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.

Această unitate ar ajuta și la protejarea avertizorilor față de orice măsuri de retorsiune posibile.

De asemenea, deputații cer Comisiei Europene să instituie proceduri similare. Potrivit calendarului stabilit, propunerea Comisiei pentru control bugetar ar urma să fie supusă la vot în plenului Parlamentului European în luna februarie.