Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

28 Martie 2014
Vizualizari: 1114
Comentează add

ANI va introduce un program care va indentifica automat potenţiale conflicte de interese în sistemul şi procesul achiziţiilor publice, înainte ca acestea să aibă loc.

Program informatic pentru detectarea conflictului de interese

cristina-grecu

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu. Foto: Arhivă

Agenţia Naţională de Integritate va implementa un proiect pentru detectarea conflictelor de interese în achiziţiile publice, înainte ca acestea să se finalizeze, iar Organizaţia Expert Forum derulează un altul pentru adaptarea legislaţiei româneşti în domeniu la cea europeană - sunt măsuri anunţate azi la un forum unde s-au analizat soluţiile legislative instituţionale şi tehnice necesare în lupta antifraudă din sistemul achiziţiilor publice.  

Conflictul de interese este un fenomen de masă în România, în special în rândul administraţiei publice locale, iar acest lucru a fost deja demonstrat de Agenţia Naţională de Integritate - spune preşedintele acesteia, Horia Georgescu.

Tot el explică faptul că numai prevenirea acestor conflicte reprezintă o soluţie eficientă pentru diminuarea fraudei, întrucât, atunci când ANI sau insituţiile penale ale statului intervin, proiectele cu fonduri europene sau procedurile de achiziţie sunt blocate şi pot apărarea consecinţe colaterale, cum ar fi scăderea absorbţiei fondurilor europene.

De aceea, ANI va derula un program care va indentifica automat potenţiale conflicte de interese în sistemul şi procesul achiziţiilor publice, înainte ca acestea să aibă loc.

Este vorba de un sistem care va procesa, dacă unul sau mai mulţi funcţionari din cadrul unei instituţii au legătură cu firmele care participă la acea licitaţie.

Până acum, sistemul românesc se baza pe unele verificări prin eşantionare, sistem care s-a dovedit a fi ineficient şi fără rezulate concrete.  

"Am finalizat licitaţia. Proiectul este finanţat din fonduri europene, iar în următoarea perioadă urmează să finalizăm evaluarea ofertelor şi să anunţăm câştigătorul contractului, dacă acestea există", a spus Horia Georgescu.  

Proiect pentru adaptarea legislaţiei româneşti la cea europeană

Organizaţia Neguvernamentală Expert Forum lucrează la un alt proiect, împreună cu o organizaţie croată, pentru adaptarea legislaţiei româneşti la cea europeană.

Foarte important în combaterea fraudelor, spune managerul de proiect, Septimius Pârvu, este ca procesul de achiziţii publice să fie transparent, mai ales în ceea ce priveşte companiile la care statul deţine acţiuni şi, apoi, să se urmărească ce se întâmplă după procedura de achiziţie publică.  

"Dacă nu sunt fraude în procedura strictă, pot exista în ceea ce priveşte implementarea. Important este cum sunt cheltuiţi banii şi după, dacă sunt cheltuiţi clientelari, sau sunt daţi prietenilor, dacă sunt companii de casă care câştigă acestea achiziţii", precizează Septimius Pârvu.  

Astăzi a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene noul pachet legislativ de modernizare a normelor europene privind achiziţiile publice, compus din trei directive, care vor intra în vigoare după 20 de zile.

Statele membre ale Uniunii Europene au la dispoziţie 24 de luni pentru a le transpune în legislaţiile naţionale.


Etichete ANIHoria Georgescuintegritateconflict de intereseExpert Forum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live