Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Program de sprijin european pentru continentul African

Comisia Europeană a aprobat primul program de dezvoltare şi cooperare care acoperă problemele Africii în ansamblu.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 August 2014, 13:18

Uniunea Europeană a lansat un program de sprijin pentru continentul african.

Comisia Europeană a aprobat primul program de dezvoltare şi cooperare care acoperă problemele Africii în ansamblu.

Prin acest proiect, vor fi finanţate activităţi din toate domeniile şi vor fi deschise noi perspective de cooperare între Uniunea Europeană şi ţările africane – precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Valoarea totală a primei etape a programului este de 415 milioane de euro, pentru următorii 3 ani.

Audio: Program de sprijin european pentru continentul African.

Pornind de la ideea că provocările cu care se confruntă omenirea, în prezent, depăşesc frontierele naţionale, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, afirma, în comunicatul oficial, că „Acum, alianţa dintre Africa şi Europa se dovedeşte mai importantă ca oricând. Pentru Africa, trebuie să găsim împreună soluţii la scară regională şi continentală, astfel încă să realizăm integrarea la nivelul întregului continent”.

Programul pan-african – anunţat de preşedintele Barroso, la cel de-al 4-lea summit Uniunea Europeană – Africa, din aprilie, de la Bruxelles, se ridică la 845 de milioane de euro, până în 2020.

Concret, pe plan economic, banii europeni vor merge pentru dezvoltarea transporturilor sau încurajarea schimburilor comerciale între regiuni, dar şi în domenii mai avansate, precum: agricultura ecologică, protejarea mediului, dezvoltarea învăţământului superior, tehnologia informaţiei, cercetarea şi inovarea.

Totodată, finanţarea europeană va veni şi în sprijinul rezolvării unor probleme cu care se confruntă întreaga planetă, între care migraţia, securitatea populaţiei, schimbările climatice sau buna guvernanţă.

Uniunea Europeană va participa şi la proiecte comune cu Uniunea Africană cum ar fi misiunile internaţionale de observare a alegerilor din ţările africane, schimburi universitare sau armonizarea programelor de studii ale unor universităţi din Africa cu cele europene.

Dezvoltarea continentului african şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor săi devine din ce în ce mai mult o problemă europeană, în condiţiile în care cea mai mare parte a imigraţiei clandestine spre Europa provine din acea parte a lumii.