Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

6 August 2015
Vizualizari: 1290
Comentează add

BNR şi-a revizuit în scădere prognozele de inflaţie, după ce a luat în calcul inclusiv impactul măsurilor de relaxare cuprinse în Codul Fiscal, spune Mugur Isărescu.

Prognoza de inflaţie pentru anul 2015 s-a redus de la +0,2 la -0,3%

iulian-olescu

Mugur Isărescu. Foto: Arhivă Agerpres.  

Prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2015 s-a redus de la +0,2 la -0,3%, iar cea pentru sfârşitul anului viitor a scăzut la 0,7 procente, de la 1,9, a precizat, astăzi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. 
 
Banca Centrală şi-a revizuit în scădere prognozele de inflaţie, după ce a luat în calcul inclusiv impactul măsurilor de relaxare cuprinse în Codul Fiscal. 
 
Însă, Mugur Isărescu a atras atenţia că, deşi rata inflaţiei se va menţine negativă pe o perioadă mai îndelungată, nu trebuie să se înţeleagă faptul că se vor înregistra scăderi de preţuri în fiecare lună, la toate produsele.  
 
"Indicele preţurilor de consum va fi negativ 12 luni de acum înainte. Asta nu înseamnă câtuşi de puţin că în fiecare lună vor scădea preţurile. 
 
"Indicele are regulile lui statistice şi al va rămâne negativ, şi e negativ pentru că scăderile, de exemplu, sunt foarte mari. 
 
"Deci asta cu preţurile la alimente este o scădere majoră, iar cea preconizată în 2016 este, de asemenea, mare. /Reduce/ indicele în jos. 
 
"Să nu plece de aici mesajul "Banca Naţională spune că 14 luni de acum înainte vom avea scăderi de preţuri". 
 
"Nu, aceste scăderi de preţuri datorită TVA au rezultate atât de mari încât vor împinge în jos indicele. Celelalte preţuri, de aici, IPC-ul lunar, după prognozele noastre, va creşte. Să nu rămână populaţia surprinsă, vom avea creşteri de preţuri lunare, de aia nici nu putem să vorbim de deflaţie în termeni adevăraţi. Asta e legată de nişte şocuri create de decizii de politică fiscală", spune Mugur Isărescu.
 

Etichete Prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2015guvernatorul Băncii Naţionale a RomânieiMugur IsărescuCodul Fiscalpreţuri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live