Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Mario Balint, Chişinău

17 Septembrie 2009
Vizualizari: 3506
Comentează add

Profil Mihai Ghimpu

mario-balint-chisinau

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a născut la 19 noiembrie 1951 în localitatea Coloniţa din municipiul Chişinău. După absolvirea studiilor medii la Şcoala nr.1, din Chişinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) urmează Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova.

Din 1978 ativează în calitate de jurist la diferite întreprinderi şi ca judecător al sectorului Râşcani din municipiul Chişinău. O dată cu proclamarea restructurării, se încadrează în Mişcarea de renaştere naţională, iar în 1989 devine unul din fondatorii Frontului Popular.


Între anii 1990-1998 este deputat în parlamentul Republicii Moldova şi deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Juridice. În 1998 este ales preşedinte al Partidului Reformei, transformat în Partidul Liberal (PL) la Congresul II din 24 aprilie 2005.
 

La alegerile locale din 3 iunie 2007, Mihai Ghimpu devine consilier municipal şi preşedinte al fracţiunii PL în Consiliu Municipal Chişinău.


La 11 noiembrie 2007 a fost ales preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău, funcţie exercitată până în iunie 2008. Alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 îl readuc pe Mihai Ghimpu în legislativul Republicii Moldova pentru ca după alegerile anticipate din 29 iulie 2009 să participe la formarea coaliţiei majoritare din parlament - Alianţa pentru Integrare Europeană.


La 28 august 2009 este ales preşedinte al parlamentului, iar din 11 septembrie 2009 asigură interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
 

Este unchiul primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
 

Activitate politică
 

1988-1993: Fondator al mişcării democratice Frontul Popular din Moldova, membru al Biroului Executiv
 

1990-1998: Deputat în parlamentul Republicii Moldova, vicepreşedinte al Comisiei Juridice
 

1993-1998: Congresului intelectualităţii (PFD), secretar executiv, vicepreşedinte
 

1998-prezent: Preşedintele Partidului Liberal (PL)
 

2007-2009: Consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chişinău
 

2007-2008: Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău
 

28 august 2009: A fost ales preşedintele parlamentului Republicii Moldova
 

Începând cu 11 septembrie 2009 exercită interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova
 

Pe data de 28 august 2009, Mihai Ghimpu a fost ales preşedinte al parlamentului Republicii Moldova cu votul a 53 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană din numărul total de 101 parlamentari.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care deţine 48 de mandate de deputat în actuala legislatură, nu a participat la procedura de vot şi a contestat la Curtea Constituţională legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al legislativului.


La 8 septembrie 2009, în urma examinării contestaţiei, Curtea Constituţională a stabilit printr-o decizie irevocabilă ca Mihai Ghimpu să rămână preşedinte al parlamentului Republicii Moldova.
 

Prima iniţiativă a lui Mihai Ghimpu în calitate de preşedinte al parlamentului a fost propunerea de modificare a organigramei legislativului. La şedinţa în plen a Parlamentului din 10 septembrie 2009, cu votul majorităţii deputaţilor s-a hotărât ca noul Parlament să aibă un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi faţă de doi în legislatura precedentă.


Prim-vicepreşedintele şi doi vicepreşedinţi sunt din partea Alianţei pentru Integrare Europeană, iar un post de vicepreşedinte revine fracţiunii Pratidului Comuniştilor.
 

Din data de 11 septembrie 2009, preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu asigură interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova. Interimatul funcţiei a intervenit ca urmare a demisiei preşedintelui Vladimir Voronin anunţată în dimineaţa zilei de 11 septembrie 2009 la postul public de televiziune.

Cererea de demisie a fost transmisă secretariatului parlamentului, iar prin votul majorităţii deputaţilor a fost declarată vacantă funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

Prin urmare, în corespundere cu articolul 91 al Constituţiei Republicii Moldova, care prevede că "interimatul funcţiei se asigură de preşedintele parlamentului", Mihai Ghimpu devine preşedinte interimar al Republicii Moldova până la alegerea de către parlament a noului preşedinte.


Etichete mihai ghimpubiografieprofil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live