Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Bogdan Mihai

27 Noiembrie 2009
Vizualizari: 3495
Comentează add

Profil Dacian Cioloş

bogdan-mihai

Foto: Mediafax

Inginerul agronom Dacian Cioloş, nominalizat  de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, în postul de comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969.

A absolvit Facultatea de horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (1994), obţinând, apoi, Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală", în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franţa).


A urmat stagii practice totalizând 13 luni în ferme de agricultură ecologică sub egida Federaţiei Regionale a Agricultorilor Ecologici din Bretagne - Franţa (1991-1996), studiind administrarea fermelor agricole familiale, principiile agriculturii durabile, organizarea interprofesională a agriculturii ecologice în Franţa.

Între anii 1996 şi 1997 a urmat un Master ştiinţific la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franţa); doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale al Ecole Nationale Superieure Agronomique - ENSA (Montpellier, Franţa) (2000-2006).

De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles - divizia de dezvoltare rurală - şi responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997-1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în România (2002-2003). Este vorbitor de limbă franceză şi engleză.

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 - mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai 2007- octombrie 2007, Dacian Cioloş a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în guvernul Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, după demisia lui Decebal Traian Remeş, deţinând această funcţie până la 22 decembrie 2008. Nu face parte din niciun partid politic.


De asemenea Dacian Cioloş a fost preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în Romania, înfiinţată de Traian Băsescu pe 6 iulie 2009.


La data de 27 septembrie 2009, preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, l-a desemnat pe Dacian Ciolos pentru postul de comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală.

"Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură", a declarat atunci Manuel Barroso.

Dacian Cioloş este căsătorit şi vorbeşte limbile franceză şi engleză.


Etichete Dacian Cioloşbiografieprofil

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live