Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Joi, 13 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

15 Iunie 2019
Vizualizari: 1192
Comentează add

Profesorul Iulian Chifu despre situaţia din Republica Moldova

simina-botar

Iulian Chifu. Foto: Agerpres.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie, ora 22:26) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Simina Botar -

Avem legătura acum cu profesorul Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning. Bună seara, domnule Chifu.

Cât de importantă este rezolvarea crizei apărute în Republica Moldova în urma alegerilor parlamentare de la sfârșitul lui februarie, care nu se puteau solda nicicum cu formarea unui guvern?


Iulian Chifu: Bună seara. Da, e foarte bine că au fost evitate două lucruri fundamentale. În primul rând, duplicarea acestui guvern, respectiv retragerea guvernului interimar prin demisie. E foarte important că acest lucru evită și o eventuală întâlnire în stradă - duminică erau convocate forțe și din partea puterii din Palatul Parlamentului și erau deja în stradă forțele din partea actualei guvernări interimare - e foarte bine că cei care au reprezentat această guvernare interimară s-au retras deja din stradă, deci nu avem nici posibilitatea unor ciocniri, nici elemente care ar fi putut duce la complicaţii. Însă suntem departe de a fi rezolvat într-adevăr pe deplin criza. Apelul la calm și la echilibru și la dialog inclusiv este unul care rămâne. Urmează ca în momentul de față forțele politice din Republica Moldova, cu precădere cele două care, virtual, au format o majoritate și au dat un guvern să găsească soluțiile potrivite din punct de vedere juridic pentru ca acest transfer de putere care era evident obligatoriu să se producă în condiţii distincte, evident, în funcție de soluțiile juridice cele mai la îndemână.


Realizator: Cât de mare vi se pare că este riscul unei alianțe de tipul ACUM cu socialiștii lui Dodon?


Iulian Chifu: Personal, cred că în momentul de față lucrurile sunt extrem de complexe. Modul în care a fost negociată această alianță lasă toate cheile de control în mâna socialiștilor pro ruşi. Am înregistrat și comunicatul oficial al Cotroceniului şi faptul că, în întâlnirea directă cu Igor Dodon, acesta a promis, practic şi-a asumat toată agenda, care este contrară de altfel agendei cu care a mers el în alegeri şi mai ales Partidul Socialişilor pro rus. De aici înainte ține de abilitatea și modalitatea în care guvernul, partidele, parlamentarii aleși vor găsi soluția cea mai potrivită, pentru că lucrurile, încă o dată, sunt abia la începutul unei reașezări, nu la sfârșitul ei și, mai devreme sau mai târziu, într-un anumit punct va trebui să trecem printr-o etapă de alegeri, pentru că să nu uităm că această coaliție conjuncturală punctuală a avut drept scop eliminarea regimului Plahotniuc - iată Vladimir Plahotniuc guvernul său s-au retras - și, ulterior, după schimbarea şi a legii electorale și a câtorva puncte de acolo, urmează să se intre tot într-o fază de alegeri anticipate. Important este cum se gestionează această perioadă, e de salutat implicarea României și mai ales binomul anunțat de către președinte, România-Statele Unite, care până la urmă au rezolvat în timp extrem de scurt deblocarea unei viitoare soluții în Republica Moldova care, firește, că revine și ca responsabilitate și ca acțiune forțelor politice, clasei politice din Republica Moldova în întregimea sa.


Realizator: Ce semnificație are colaborarea neașteptată în această problemă din Republica Moldova a Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, pe de o parte și a Rusiei, de cealaltă parte?


Iulian Chifu: Noi nu știm la această oră care este consistența acestei colaborări. Cu certitudine, însă, blocajul era evident. Vladimir Plahotniuc era un personaj urât în Republica Moldova, care nu mai era frecventabil nici peste Ocean, nici în Uniunea Europeană, respins, dat în urmărire generală de către Federația Rusă. În consecință, în acest tip de postură în care a ajuns în primul rând oligarhul Vladimir Plahotniuc, în al doilea rând Partidul Democrat care, prin efectul acestor lucruri, nu putea să se alieze cu nimeni - am văzut timp de 90 de zile toate încercările sale de a încerca de a forma o chestiune, o alianță, s-au dovedit eșecuri tocmai din lipsa profundă de încredere cu toate celelalte forţe politice, nu mai spunem despre faptul că această, haideți să spunem neîncredere funciară profundă, a dus și la o soluție, fie şi, mă rog, conjuncturală pe un interval de timp, punctuală pentru o anumită temă a Partidului Socialist pro rus împreună cu alianţa pro europeană ACUM. Încă o dată, baza este modul în care va fi gestionată această tranziție care, repet, abia a început prin această demitere și renunțare la poziții de către guvernul Plahotniuc, nu s-a încheiat și aici sunt pași importanți de acoperit.


Realizator: Vă mulţumesc foarte mult.


Etichete republica moldovaiulian chifuanalizapoliticaplahotniucblocul acumuerusiapartidul democrat

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live