Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Duminică, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

22 Mai 2018
Vizualizari: 536
Comentează add

Formaţiunile politice italiene, Liga şi Mişcarea 5 Stele, au prezentat propunerea pentru postul de premier - profesorul Giuseppe Conte

Profesorul Giuseppe Conte, propus premier al Italiei

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

 

Giuseppe Conte, profesor specialist în drept administrativ a fost propus de Mişcarea populistă 5 Stele şi de Liga ca prim ministru preşedintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella la peste două luni de când în Italia se încearcă formarea unui nou executiv. Nu înseamnă însă că această propunere va fi şi acceptată de şeful statului care astăzi, ar putea anunţa ce decizie a luat.

Luigi Di Maio şi Matteo Salvini au prezentat aseară, la Quirinale, palatul preşedinţiei de la Roma şi programul lor de guvernare, care nu evocă o ieşire din zona euro, dar întoarce spatele cu hotărâre austerităţii şi dictatelor Bruxellesului, luptând în special împotriva imigraţiei.

Practic, contractul de guvern al schimbării prezentat de populişti este marcat puternic de euroscepticism şi are poziţii foarte de dreapta pe teme precum imigraţia şi securitatea. Este vorba de un program de reducere a datoriei publice, nu prin venituri bazate pe impozite şi austeritate, politici care nu şi-au atins obiectivul, ci mai degrabă prin creşterea produsului intern brut, printr-o relansare a cererii interne, aşa cum se explică într-un comunicat de presă.

Cele două partide vor să ceară Băncii Centrale Europene să extindă statutul în vigoare al principalelor bănci centrale din lume, pentru a se ajunge la o uniune monetară adaptată echilibrelor geopolitice şi economice coerentă cu obiectivele uniunii economice.

Partidele anti-sistem mai solicită totodată o întărire a rolului şi puterilor Parlamentului European, unica instituţie europeană care are legitimitate directă şi vor instituirea unei cetăţenii a uniunii care să fie expresia unei egalităţi între cetăţenii europeni.

Programul celor două formaţiuni antisistem prevede totodată introducerea unei cote unice de impozitare care să reducă pragurile actuale la două impozite de 15% şi 20%, pentru persoane fizice şi juridice şi acordarea unui venit de cetăţenie de 780 de euro lunar persoanelor nevoiaşe, pentru a favoriza reinserţia lor profesională şi creşterea economică.

În privinţa imigraţiei, cu care Italia se confruntă de ani de zile, se va da o prioritate expulzărilor şi luptei împotriva businessului cu migranţi şi accelerării examinării cererilor de azil şi repatrierea sistematică a celor respinşi şi a solicitanţilor care au comis delicte.

În program se mai are în vedere construirea de noi închisori şi consimţirea ca deţinuţii străini să îşi ispăşească în număr cât mai mare pedepsele în ţările de origine.

Referitor la politica externă, cele două formaţiuni reafirmă ancorarea Italiei în Alianţa Atlantică, cu SUA ca partener privilegiat dar prevăd o deschidere către Rusia care nu trebuie percepută drept o ameninţare, ci ca un partener economic şi comercial. Pentru aceasta, ele consideră oportună ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei, care trebuie reabilitată ca interlocutor strategic. 


Etichete Giuseppe ConteLigaMişcarea 5 SteleLuigi Di MaioMatteo SalviniSergio MattarellaItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live