Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 06 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

21 Martie 2011
Vizualizari: 1636
Comentează add

Aproape 900 de cadre didactice din Suceava şi Botoşani au intrat în cea de-a doua săptămână de proteste. Nemulţumirile profesorilor sunt legate de salariile mici şi întârzierea plăţilor.

Profesorii din Botoşani şi Suceava îşi continuă protestele Profesorii din Botoşani şi Suceava îşi continuă protestele - Conține video Profesorii din Botoşani şi Suceava îşi continuă protestele - Conține galerie foto

mihaela-enache

Profesorii au intrat în cea de-a doua săptămână de grevă. Foto: Gina Poenaru.

Potrivit corespondentul România Actualităţi Gina Poenaru, câteva sute de profesori botoşăneni sunt în cea de-a doua săptămână de când au suspendat cursurile.

În Suceava şi în Botoşani sunt aproximativ 40 de şcoli unde nu se predă, iar copiii stau acasă pentru că profesorii i-au anunţat că sunt în grevă.

Nemulţumirile profesorilor sunt legate de salariile mici şi întârzierea plăţilor, potrivit corespondentei România Actualităţi din Suceava, Mihael Buculei.

Aproape 900 de cadre didactice de la cele 27 de untiăţi de învăţământ au intrat în cea de-a doua săptămână de proteste, conform unui tabel realizat de inspectoratul şcolar judeţean.

Numărul cadrelor didactice oscilează de la o zi la alta în funcţie de deciziile luate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Doar trei şcoli din Dorohoi au renunţat la protest pentru că primarul municipiului a promis că va plăti parţial salariile profesorilor din banii destinaţi altor cheltuieli care vor fi amânate.

Profesorii botoşăneni au refuzat propunerea autorităţilor care prevedea acordarea restanţelor în tranşe lunare şi au decis continuarea mişcărilor de protest.

Peste 600 de profesori s-au adunat din nou în faţa Palatului Administrativ unde participă la al doilea miting autorizat, însă nu şi ultimul, spun ei.

Înarmaţi cu lozinci antiguvernamentale, fluiere şi portavoci aceştia cer să li se respecte drepturile salariale, cer demisia inspectorului general Ada Macovei şi a ministrului educaţiei şi condamnă public lipsa de implicare a ministerului educaţiei în acest caz.

La mitingul de luni este prezent şi Liviu Marian Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din învăţământ, sosit de la Bucureşti.

Video: Proteste în Botoşani. Sursă: Gina Poenaru.

Profesorii susţin că vor protesta până îşi vor primi salariile

Sindicatele au hotărât să declanşeze greva generală în şcoli, pentru care se impune mai întâi renegocierea contractelor colective de muncă în fiecare şcoală.

Cadrele didactice sunt decise să nu renunţe la proteste până nu-şi primesc salariile integrale, deşi ştiu că pentru zilele în care nu vor intra la ore nu vor lua salarii.

Autorităţile din municipiul Botoşani, dar şi din câteva comune din mediul rural au rămas fără bani după ce au fost nevoite să achite cadrelor didactice salariile majorate conform hotărârilor judecătoreşti.

O soluţie pentru deblocarea situaţei ar fi suplimentarea bugetului care înseamnă un efort financiar de 10 milioane de lei pentru Botoşani. 

Primăriile şi consiliile locale sunt depăşite de situaţia generată de aceste decizii judecătoreşti care dau dreptul unora dintre profesori la salari mai mari.

Ministerul educaţiei "trebuie să se pronunţe"

Ministerul de finanţe subliniază că alocarea sumelor pentru salarii se face ca urmare a aplicării standardelor ministerului educaţiei, că sumele suplimentare obţinute în instanţă se plătesc eşalonat pe următorii trei ani conform ordonanţei de guvern care reglementează astfel de situaţii.

În cazul în care din diferite motive unităţile şcolare şi, respectiv, autorităţile publice locale nu se încadrează în sumele rezultate ca urmare a înmulţirii standardelor de cost pe elev, pe şcolar cu numărul de elevi este necesar să se ia măsurile ce se impun în colaborare cu ministerul educaţiei.

Biroul de Presă al ministerului finanţelor publice subliniază că tot ministerul educaţiei trebuie să se pronunţe şi asupra revendicărilor în domeniul salarial formulate de protestatari.

Consilierul personal al ministrului educaţiei, Tudorel Urianu, confirmă la rândul său că sumele alocate salariilor sunt calculate trimestrial în funcţie de numărul de elevi şi ţinându-se cont de costul standard per elev.

Tudorel Urianu susţine că în acest moment ministerul nu are nici o poziţie, deoarece se aşteaptă un răspuns la recursul în interesul legii formulat de procurorul general al României care a solicitat unificarea tuturor sentinţelor judecătoreşti privind salariile cadrelor didactice.

Abia apoi ar urma să acţioneze pentru clarificarea situaţiei.


Etichete Ştiri Nord-EstînvăţământprotestgrevăBotoşaniDorohoisindicate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live