Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

17 Mai 2012
Vizualizari: 1264
Comentează add

Un cuplu americano-suedez a construit, aproape de Oradea, un "mini-cartier" pentru copiii abandonaţi în orfelinatele comuniste.

Profesia de mamă şi de tată Profesia de mamă şi de tată - Conține audio

stelian-radu-cacuci-oradea

foto: Stelian Radu Cacuci

La 3-4 kilometri de Oradea, cum mergi spre Sânmartin, întâlneşti un cartier luxos, numit Beverly Hills. Vile cu câte 10-15 camere, ridicate de procurori, avocaţi, medici sau patroni, găseşti la tot pasul.

În inima cartierului, acum 20 de ani, un cuplu americano-suedez – Lars şi Linda Hornberg – a cumpărat teren şi a început să construiască un complex de şase case, dotat cu dispensar medical, terenuri de joacă şi sală de sport pentru copiii abandonaţi în orfelinatele comuniste. În luna mai 1992 totul era terminat; a urmat angajarea a şase cupluri, tineri căsătoriţi, pe care i-a instruit astfel încât să poată oferi micuţilor cadrul familial de care au fost văduviţi. Pe parcursul a două decenii, mai multe generaţii de copii au trecut prin “Căminul Felix”, cum a fost denumit complexul familial.

Viaţa de familie în casele căminului este una obişnuită. Micuţii de vârstă fragedă se joacă, cei mai răsăriţi deprind tainele abecedarului sau aritmeticii. Unii se ocupă cu curăţenia, alţii ajută la bucătărie. Dar toţi îşi aduc contribuţia potrivită vârstei, alături de “părinţi”. Părinţi de profesie, nu biologic, care au între 8 şi 15 “copii” de crescut. Nicoleta şi Mihai Bulc fac parte din primele cupluri tinere angajate cu contract de muncă pe postul de “mamă şi tată”.

Prin intermediul reportajului corespondentului nostru Stelian–Radu Cacuci aflaţi “secretul” meseriei de “părinte”.


Etichete Lars şi Linda Hornbergcopii orfanicăminul FelixOradea

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live