Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

13 Mai 2021
Vizualizari: 332
Comentează add

Produsul Intern Brut al României va creşte cu 5,1% anul acesta şi cu 4,9 procente anul viitor, potrivit previziunilor de primăvară ale Comisiei Europene.

Produsul Intern Brut al României va creşte cu 5,1% anul acesta

carmen-gavrila

 Foto: Arhivă.

Produsul Intern Brut al României va creşte cu 5,1% anul acesta şi cu 4,9 procente anul viitor, potrivit previziunilor de primăvară ale Comisiei Europene.

Inflaţia în ţara noastră va înregistra anul acesta o uşoară creştere la 2,9%, fiind urmată de o scădere la 2,7 în 2022. Economia Uniunii Europene va creşte cu peste 4 procente atât anul acesta, cât şi anul viitor.

Comisia notează că economia românească a avut anul trecut o cădere mai puțin gravă decât se anticipase, iar întoarcerea la nivelul de activitate economică de dinainte de criză ar urma să aibă loc înainte de finalul acestui an, dar executivul european avertizează că rămâne un grad de incertitudine din cauza evoluției impredictibile a pandemiei și din cauza unor eventuale probleme în aprovizionarea cu vaccinuri.

Analiza de acum a Comisiei arată pentru întreaga Uniune o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor de creștere în comparație cu previziunile economice din iarnă. În schimb, datoria publică va atinge un nivel maxim anul acesta, pentru că a fost și este încă nevoie de sprijin din partea statelor și a instituțiilor europene pentru cetățeni și companii.

De altfel, comisarul pentru economie Paolo Gentiloni a atras atenția că măsurile de sprijin bugetar nu trebuie eliminate prea devreme.

Paolo Gentiloni: Trebuie să nu facem greșeli care ar putea submina redresarea, adică o eliminare prea devreme a politicilor de sprijin. Calitatea, puterea și durata redresării pot în continuare să fie influențate de pandemie, dar soarta noastră economică depinde în primul rând de noi. Comisia preconizează că investițiile publice ca procent din PIB vor atinge, în 2022, cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani, datorită mecanismul de relansare și reziliență şi al planurilor naţionale de redresare. 


Etichete (ii)pibcrestereueromania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live