Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 13 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Raluca Daria Diaconiuc, Iaşi

5 Mai 2011
Vizualizari: 4192
Comentează add

La Hiliţa, în judeţul Iaşi, s-a inaugurat un centru de procesare a fructelor după metode tradiţionale, la capătul unui proiect de dezvoltare economică desfăşurat de organizaţia World Vision România.

Produse româneşti tradiţionale, la mare căutare

raluca-daria-diaconiuc-iasi

Foto: Arhivă Agerpres.

Organismele modificate genetic şi produsele bio, situaţia terenurilor nelucrate şi transformarea agriculturii de subzistenţă în mică afacere sunt teme ale actualităţii atât la nivel european, cât şi naţional.

La Hiliţa, în judeţul Iaşi, se inaugurează, joi, un centru de procesare a fructelor, la capătul unui proiect de dezvoltare economică desfăşurat de organizaţia World Vision România, care se implică în programe de combatere a sărăciei şi dezvoltare a satelor.

World Vision România a început colaborarea cu cei din satul Hiliţa, comuna Costuleni, în urmă cu 10 ani.

Sătenii au venit cu ideea să folosească reţete vechi pentru a face dulceţuri, compoturi şi gemuri din fructe pentru a le vinde.

Ca orice început, a fost stângaci, dar cu încredere şi ajutor, un grup de săteni din Hiliţa au reuşit să pună bazele unui centru de procesare a fructelor.

Asociaţia pomiviticolă s-a înfiinţat în 2009.

De atunci au reuşit să le fie recunoscute produsele şi le-au scos pe piaţă.

La centru munca a continuat, iar acum 25 de persoane sunt implicate în tot ceea ce înseamnă procesarea acestor dulceţuri, gemuri şi compoturi.

Doamna Maria Olaru ştie bine reţetele şi este mulţumită că după atâta muncă lucrurile au evoluat.

Maria Olaru spune că se poate face dulceaţă "din toate fructele, de cireşe, prune, gem de prune fără zahăr, compot de cireşe".

Mai mult, Maria Olaru a precizat că organizaţia World Vision a constituit în cele cinci comunităţii asociaţii agricole care fac aceste produse. "Sunt foarte căutate".

Din primăvara anului 2010 asociaţia are trei produse atestate şi recunoscute ca produse tradiţionale româneşti, precum gemul, dulceaţa şi compotul de Hiliţa.

Maria Olaru a precizat că dulceaţa, gemul şi compotul de cireşe, "au ajuns să fie căutate pe piaţa Iaşiului şi nu numai. Am fost prezenţi cu aceste produse şi la Bucureşti, Timişoara şi au mers foarte bine şi ne motivaeză să mergem mai departe, să producem mai mult pentru ca în final să beneficieze şi comunitatea şi cei care vor să cumpere aceste produse".

Asociaţia pomiviticolă Hiliţa a fost înfiinţată cu sprijinul Organizaţiei World Vision România în cadrul unui proiect de dezvoltare economică menit să susţină micii fermieri în derularea de activităţi agricole generatoare de profit sau chiar dezvoltarea de mici afaceri.


Etichete ŞtiriŞtiri Nord-Estproduse naturaledulceaţăgemreţetetradiţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live