Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (continuare) Luni, 26 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

10 August 2022
Vizualizari: 267
Comentează add

România a recoltat cu 15-18% mai puţine cereale decât în 2021, din cauza secetei şi a costurilor de producţie.

"Producţia de grâu este mai mică decât anul trecut”

florin-lepadatu

  Foto arhivă : Ioan Suciu.

RADOR  - România a încheiat lucrările de recoltare a grâului, dar recolta este cu 15-18% mai mică decât în 2021, a anunţat miercuri ministrul român al agriculturii, Petre Daea.

România a înregistrat în 2021 o recoltă record de cereale, din care 11,3 milioane de tone de grâu, dar în acest an recoltele au fost afectate de condiţiile meteorologice şi costurile mari de producţie.

Anterior, ministrul Daea a precizat că există suficient grâu pentru a acoperi necesarul intern al României şi pentru a asigura un surplus pentru export.

Consumul anual mediu al României este de 2,5-3 milioane de tone.

Petre Daea a mai spus că recoltările de floarea-soarelui au început mai devreme faţă de anul trecut în judeţele afectate de secetă.

Temperaturile ridicate şi seceta prelungită au afectat în întreaga ţară culturile, în special cele de porumb şi floarea-soarelui, aproximativ 284.376 din 7 milioane de hectare cultivate cu cereale fiind compromise.

România este unul dintre cei mai mari exportatori de grâne în Uniunea Europeană şi este un exportator activ pentru Orientul Mijlociu, principalul importator fiind Egipt.

Grânele româneşti sunt exportate prin portul principal al ţării, Constanţa, utilizat şi de Ucraina ca rută alternativă de export, după ce Rusia a impus o blocadă la Marea Neagră, transmite REUTERS.


Etichete grâucerealerecoltă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live