Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END - continuare Sâmbătă, 20 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 August 2018
Vizualizari: 281
Comentează add

Procurorii militari au ridicat de la sediul Jandarmeriei documente privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei din 10 august din Piaţa Victoriei.

Procurorii militari au ridicat documente de la sediul Jandarmeriei

radiojurnal

Procurorii militari au ridicat ieri, de la sediul Jandarmeriei, documente privind substanţele chimice deţinute şi folosite cu ocazia intervenţiei de acum o săptămână din Piaţa Victoriei, precum şi mostre de muniţie neletală şi substanţe chimice.

Pe lângă aceste documente, a fost ridicat şi ordinul de intervenţie întocmit de comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul Capitalei.

Reporter: Cartuşe, grenade de mână şi pulverizatoare cu efect iritant lacrimogen au fost instrumentele folosite de jandarmi pentru a dispersa manifestanţii adunaţi pe 10 august în Piaţa Victoriei. Parchetul General a precizat că descinderea de ieri de la sediul Jandarmeriei, în timpul căreia au fost ridicate documente privind muniţia utilizată de jandarmi pentru reprimarea protestului, a fost urmare a dezbaterilor din spaţiul public şi a temerilor participanţilor la miting că substanţele folosite de jandarmi le-ar fi pus în pericol sănătatea.

Şeful Biroului de Presă al Parchetului General, Alexandru Ionescu, a explicat ce ştiu până acum procurorii:


Alexandru Ionescu: Precizăm că muniţia neletală şi gazele lacrimogene folosite au certificat de calitate şi garanţie, precum şi declaraţie de conformitate. De asemenea, menţionăm că a fost ataşat dosarului de urmărire penală ordinul de intervenţie din 10 august 2018 întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul Municipiului Bucureşti prin contrasemnare.


Reporter: Reprezentantul Parchetului General a mai precizat că ieri a fost ridicat de la sediul Jandarmeriei şi ordinul de intervenţie pe baza căruia jandarmii au acţionat pe 10 august. Şi tot ieri au apărut şi primele scuze publice din partea Jandarmeriei faţă de toţi cei care au avut de suferit fără motiv de pe urma violenţelor. Maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la protest, a explicat la TVR că spre deosebire de alte dăţi, situaţia a fost îngreunată de faptul că manifestanţii paşnici nu i-au mai izolat pe cei violenţi. Totodată, el a afirmat că grupurile turbulente păreau organizate şi că nu are ce să îşi reproşeze din punct de vedere tactic şi organizatoric.


Laurenţiu Cazan: Dacă sunt persoane care au suferit în mod gratuit în urma intervenţiei de restabilire a ordinii publice, ne cerem scuze faţă de aceştia. Rolul nostru a fost de a restabili ordinea publică. Nu am plecat pe ideea preconcepută că trebuie să evacuăm piaţa, că trebuie să gazăm oamenii. Nu am fost pregătiţi de la primul moment să intervenim în forţă împotriva oamenilor. Noi am avut o reacţie normală şi firească, ca urmare a acţiunilor lor directe împotriva cordoanelor de blocare, ca urmare a creşterii gradului de violenţă împotriva noastră.


Reporter: Peste 200 de persoane au depus până acum plângeri penale împotriva jandarmilor care au acţionat vinerea trecută în Piaţa Victoriei, iar mai mult de 90 au fost deja audiate, precizează Parchetul General.


Etichete procurori militarijandarmeriegazesubstante chimicelaurentiu cazanproteste 10 august

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live