Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NATIONAL RADIOFONIC Marţi, 16 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Surdu

21 Septembrie 2018
Vizualizari: 344
Comentează add

Anchetatorii susţin că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost emis cu încălcarea legilor privind funcţionarea Jandarmeriei şi a celei privind organizarea adunărilor publice.

Procurorii militari au pus oficial sub acuzare conducerea Jandarmeriei

diana-surdu

 Arhivă foto: Agerpres.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea Pieţei Victoriei la protestul din 10 august a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale, precizează procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În consecinţă, instituţia a anunţat oficial punerea sub acuzare a conducerii Jandarmeriei şi a secretarului de stat Mihai Chirică, de la Ministerul de Interne.

Procurorii militari spun că maiorul Laurenţiu Cazan, în 10 august, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzându-le astfel o vătămare în drepturi a acestora privind libertatea de exprimare şi cea de întrunire.

Anchetatorii susţin că ordinul pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea legilor privind funcţionarea Jandarmeriei şi a celei privind organizarea adunărilor publice. De asemenea, se arată într-un comunicat de presă, Laurenţiu Cazan a ordonat folosirea mijloacelor din dotare, iar militarii din subordine au exercitat acte de violenţă nejustificate îndreptate inclusiv împotriva copiilor.

Laurenţiu Cazan a determinat autorul scriptural al jurnalului acţiunilor operative, întocmit în noaptea de 10 spre 11 august, să consemneze în mod nereal ora 23:11 cea la care prefectul capitalei a aprobat intervenţia în forţă şi a folosit jurnalul ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat acţiunea.

Comisarul de poliţie Mihai Chirică l-a ajutat în demersurile sale pe Laurenţiu Cazan. Procurorii notează că Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Sindile au participat nelegal la conducerea acţiunilor, în lipsa unui ordin prin care să preia comanda de la Laurenţiu Cazan.

Prin acţiunea celor patru suspecţi s-a produs vătămarea unui număr mare de protestatari, conchid procurorii.


Etichete Mihai ChiricăLaurenţiu CazanJandarmerie10 augustGheorghe CucoşIonuţ Sindile

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live