Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Agenda globală Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

16 Mai 2012
Vizualizari: 1406
Comentează add

Procesul fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, în vârstă de 70 de ani, acuzat de masacrul de la Srebreniţa din iulie 1995, a început la Haga, în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.

Procesul lui Ratko Mladici în faţa TPI a început

sorin-solomon

Procesul lui Ratko Mladici în faţa TPI a început. Foto: Reuters

Fostul general sârb, Ratko Mladici, în vârstă de 70 de ani, asistă, la Haga, unde îşi are sediul Tribunalul Penal Internaţional, la o audiere în care acuzarea va pronunţa declaraţia sa preliminară.

Ratko Mladici, arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fost căutat timp de 16 ani de justiţia internaţională, este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

Înainte de începerea procesului, membri ai organizaţiei "Mamele din Srebreniţa" au protestat în faţa tribunalului, informează BBC.

Procesul se va relua pe 29 mai cu prezentarea primului martor al acuzării.

Capete de acuzare împotriva lui Ratko Mladici
  • 1-2: Genocid împotriva bosniacilor şi croaţilor bosniaci din Bosnia Herţegovina şi Srebreniţa
  • 3: Persecuţii
  • 4/5/6: Exterminări şi crime
  • 7/8: Deportări şi acte inumane
  • 9/10: Teroare şi atacuri ilegale
  • 11: Luarea de ostatici din personalul ONU
Arestat la 26 mai 2011 în Serbia, după ce a fugit de justiţia internaţională 16 ani, Ratko Mladici, este acuzat de comiterea unor crime de către trupele sale în timpul războiului din Bosnia, care s-a soldat cu moarta a aproximativ 100.000 de persoane, între anii 1992 şi 1995.

El pledează nevinovat la 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, aceleaşi de care este acuzat şi Radovan Karadzici, în vârstă de 66 de ani, judecat la Haga încă din octombrie 2009.

Fostul general trebuie să răspundă în special de masacrul de la Srebreniţa, din iulie 1995, atunci când au fost ucişi 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe din Bosnia, cel mai grav masacru făcut în Europa de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Ratko Mladici este judecat şi pentru rolul său jucat în timpul asedierii oraşului Sarajevo, în timpul căruia 10.000 de civili au fost ucişi, şi de luarea de ostatici a 200 de militari şi observatori ai ONU, în 1995.

Apărarea a cerut ca începerea procesului să fie amânată pentru şase luni, sub pretextul că nu a avut timp să se pregătească.

Fostul lider, care a suferit trei atacuri cerebrale în 1996, 2008 şi în februarie 2011, este parţial paralizat.

Ratko Mladici s-a plâns în repetate rânduri, în timpul audierilor preliminare, de probleme de sănătate.


Etichete Ratko MladiciHagaSerbiaBosniaSrebreniţaTPISarajevo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live