Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

4 Iulie 2022
Vizualizari: 377
Comentează add

Aderarea la NATO este o decizie istorică pentru cele două ţări nordice, decizie determinată de războiul dus de Rusia în Ucraina.

Procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO începe marți, 5 iulie

sergiu-stet

    Foto: Arhivă.

Cele 30 de ţări membre ale NATO vor lansa marţi, 5 iulie, procesul ratificare a aderării Suediei şi Finlandei, o decizie istorică pentru cele două ţări nordice, determinată de războiul dus de Rusia în Ucraina, potrivit AFP citată de Agerpres. 

"Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile', a subliniat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.
 
Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, şi omologul său finlandez, Pekka Haavisto, au participat luni la sediul din Bruxelles al NATO la ultimele discuţii, înainte ca marţi să fie semnate protocoalele de aderare şi să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
 
Turcia şi-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două ţări nordice condiţiile ce trebuie respectate.
 
"Dacă îşi vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul turc în vederea adoptării sale, însă dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuţii să îl trimitem în parlament", a atras el atenţia într-o conferinţă de presă.
 
Erdogan a evocat o "promisiune făcută de Suedia" privind extrădarea a "73 de terorişti". Ea figurează într-un memorandum semnat marţi la Madrid între liderii celor trei ţări înainte de deschiderea summitului.
 
Ankara cere de mai mulţi ani Stockholm-ului extrădarea de militanţi kurzi şi de persoane apropiate de mişcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autorităţile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.
 
 

Etichete NATOSuediaFinlandaRecep Tayyip ErdoganTurciaratificare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live