Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Procedurile de infringement, în scădere în ultimii ani

Dacă la sfârşitul anului 2009 erau în jur de 2.900 de proceduri de infringement deschise, la finele anului trecut, numărul acestor acţiuni a scăzut cu mai mult de jumătate.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 02 Octombrie 2014, 13:48

Numărul procedurilor de infringement deschise de Comisia Europeană a scăzut în ultimii ani, reiese din raportul de profil publicat astăzi la Bruxelles.

În cel de-al 31-lea raport de profil, Comisia remarcă faptul că numărul procedurilor de sancţionare pentru nerespectarea legislaţiei comunitare este în scădere, în principal datorită faptului că executivul comunitar a intervenit încă de la primele semne de abatere de la lege.

Potrivit documentului, dacă la sfârşitul anului 2009 erau în jur de 2.900 de proceduri de infringement deschise, la finele anului trecut, numărul acestor acţiuni a scăzut cu mai mult de jumătate, până la 1.300.

Audio: Procedurile de infringement, în scădere în ultimii ani.

Italia, Spania şi Grecia sunt statele membre cu cele mai multe azuri şi suspiciuni de nerespectare a legslaţiei şi normelor comunitare, iar Malta, Letonia şi Estonia sunt ţările cele mai corecte. Datele prezentate de Comisie mai arată că în ultima perioadă cele mai multe proceduri de infringement au fost deschise pentru nerespectarea normelor de mediu, a celor fiscale, legislaţiei care vizează transporturile şi…piaţa internă şi serviciile. Mai exact, în 2012 aceste cazuri reprezentau 62% din totalul neregulilor depistate.

La sfârşitul anului trecut, România se situa undeva la mijlocul clasamentului, cu 47 de proceduri deschise împotriva sa, fie pentru transpuneri incorecte ale legislaţiei comunitare, fie pentru încălcări directe. Chiar şi aşa însă, Comisia atrage atenţia că România, Slovenia şi Cipru sunt state care se plasează pe o tendinţă ascendentă în ceea ce priveşte cazurile de abatere de la lege.

Comisia susţine că situaţia s-a schimbat, în ansamblu, în bine şi datorită sistemului EU PILOT. Acesta a permis pe de o parte procesarea unui număr mai mare de sesizări, venite de la cetăţeni şi din partea mediului de afaceri, dar şi cooperarea între statele care l-au adoptat.
Pentru a ajuta ţările membre să implementeze la timp directivele venite de la Bruxelles, Comisia pregăteşte alături de acestea planuri şi strategii. Dacă totuşi legislaţia europeană este ignorată, atunci statele membre pot fi sancţionate, inclusiv finanicar, de către Curtea Europeană de Justiţie.